RECENSIE: Treatment - Into the Grey

Into the Grey
2011-07-23 Het uit ons eigen landje afkomstige Treatment heeft het, om verder te kunnen komen, slim aangepakt. Het viertal heeft uitbreiding gezocht in de persoon van Johan Kezer, zodat de groep nu met zijn vijven door het leven gaat. Deze uitbreiding is een goede zet gebleken. Op de nieuwe EP Into The Grey is de zanger voor het eerst te horen. En dat is te merken. Hoewel voorganger Slavery zeker geen slechte EP is, kon de zang wel iets meer kracht gebruiken. Die kracht is er dus nu in de vorm van de sterk gruntende Kezer gekomen.

Muzikaal maakt Treatment nog steeds een sterke mix van traditionele metal en thrash, maar zijn ook de metalcore invloeden wat prominenter aanwezig. Zo zijn Mastodon, Slayer en In Flames de eerste namen die te binnen schieten bij beluistering van het schijfje, dat vier nummers bevat. Misschien niet al te origineel, maar aan muziek die lekker in het gehoor ligt en sterk gespeeld wordt kun je je geen buil vallen. De songs zijn van prima niveau en de instrumentbeheersing is boven gemiddeld.

Vlotte opener ‘Nothingness’ heeft door het melodieuze gitaarwerk veel weg van het bekende Zweedse werk. De cleane rapzang halverwege geeft het nummer iets extra’s. ‘Redemption’ begint traag en doomy maar schakelt al snel een paar tandjes bij om uit te komen bij een Slayeriaanse riff. De gelaagde cleane zang geeft het nummer een extra melodieus kantje. Hetzelfde trucje herhaalt zich in ‘The Fire Inside’, dat verder in een zompig tempo voorthobbelt. Het snelle ‘Into The Grey’ is weer sneller, bevat ook weer wat cleane zang, maar heeft net iets meer pit dan de twee voorgaande songs.

Treatment zou er goed aan doen om nog meer gebruik te maken van de superstrot van Johan Kezer. Het trucje van afwisselend grunt en cleane zang is best leuk, maar de band moet oppassen dat het niet elk nummer op deze manier gaat invullen. In dat geval is het laatste nummer een prima blauwdruk om op voort te borduren. Welk label gaat deze band ontdekken? Het talent is ruimschoots aanwezig.
Recensent:Jan Didden Artiest:Treatment Label:Eigen Beheer
Flying Flapjacks – Flying Flapjacks

Flying Flapjacks - Flying FlapjacksNederlandse jongens met hersens. Flying Flapjacks noemde zichzelf naar een...

Banda Black Rio

Banda Black Rio - Super Nova Samba Funk Banda Black Rio beleefde in haar hoogtijdagen veel succes als de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT