RECENSIE: The Elves (ft Ronnie James Dio) - And Before Elf... There were Elves

Ronnie James Dio - And Before Elf…There Were Elves
2011-10-14 Vorig jaar overleed de meest legendarische figuur uit de geschiedenis van de hardrock. De metalwereld reageerde geschokt en verloor in één klap een pionier en de meest zachtaardige man in de bizarre wereld van rock ’n’ roll. De immens populaire frontman met de indrukwekkende stem was het boegbeeld van de belangrijkste formaties die bovendien het genre definieerden. Elf, Black Sabbath, Rainbow, Dio en Heaven & Hell vierden hun hoogtijdagen op het moment dat de kleine man met de grote stem de microfoon hanteerde. Ronnie James Dio is dus niet meer weg te denken uit de geschiedenis van een genre dat altijd blijft verder leven. Met And Before Elf…There Were Elves kan nu iedere rechtgeaarde rocker horen waar het voor de grootmeester allemaal begon.

De opnames zijn veertig jaar, je leest wel degelijk veertig, oud en passeren de kwaliteitsmeter op het gebied van geluid mede dankzij Dio engineer Wyn Davis. The Elves ontstond in 1967 in Cortland New York en werd omschreven als een rock honky-tonk blues band. Oorspronkelijk ging men als The Electric Elves door het leven, later werd de naam ingekort tot The Elves en in 1972 zelfs tot Elf. And Before Elf…There Were Elves is een verzameling van studio en live opnamen. In die tijd speelde de band drie of vier sets per avond in rokerige bars, turnzalen van scholen en groezelige clubs. Bovendien werden alle nummers nooit eerder uitgebracht. Elf bracht vooral covers van populaire songs zoals ‘You Shook Me’, ‘Stay With Me’ en ‘Little Queenie’. Wat opvalt naast de geluidskwaliteit is het toen al grootse stemgeluid van ‘Mister Hardrock Voice’ en zo de blues hardrock getinte tracks net het randje meegeeft die de deuntjes blijkbaar nodig hebben. Luister als voorbeeld maar eens naar ‘Buckingham Blues’ of ‘Smile For Me Lady’ en je weet meteen waar het allemaal om draait. Het is gewoon ongelooflijk dat deze charismatische zanger toen al over een gouden stem beschikte. Dit And Before Elf…There Were Elves is dus een echte ‘must have’ voor elke Dio adept. De tijdsgeest van de twaalf releases neem je er maar al te graag bij.
Recensent:Gunther Moens Artiest:The Elves (ft Ronnie James Dio) Label:Rough Trade Distribution

Radar Men From the Moon - Intergalactic Dada & Space TrombonesZowel de titel van deze release als de bandnaam uitspreken zonder te...

The Rifles – Freedom Run

The Rifles - Freedom Run Begin 2009 schreef uw recensent over Great Escape , de tweede cd van The...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT