RECENSIE: Krux - III - He Who Sleeps Amongst the Stars

Krux - 3, who
2011-11-28 Het derde en laatste deel van de trilogie is er eindelijk. Krux breit met III – He Who Sleeps Amongst The Stars een passend eind aan het mooie verhaal. Wat oorspronkelijk een zijproject is voor Candlemass bassist Leif Edling, groeit uit tot een volwaardige band met dito reputatie. Het eerste deel van het drieluik verschijnt in 2002, het tweede in 2006 en het laatste die een subtitel meekrijgt neemt nog eens vijf jaar in beslag.

Je kunt bezwaarlijk nog over echte doom spreken als je dit werkje beluistert. De klassieke heavy metal invloeden zijn meer dan prominent aanwezig en de zangprestatie van Mats Levén past perfect in het plaatje. De zeven tracks zijn heel simpel van opbouw, maar blijven meer dan boeiend door de bijzonder melodieuze riffs. Er valt bovendien bijna geen enkele grunt te bespeuren en de subtiele toetsen van Carl Westerholm zijn een ware verrijking voor de waaier van gitaargeoriënteerde metal.

Veel tempowisselingen en vurige solo’s sieren een track als ‘A Place Of Crows’. Ook in opener en titelnummer ‘He Who Sleeps Amongst The Stars’ krijg je al heel vroeg een spetterende gitaarsolo om de oren geslingerd. ‘Small deadly Curses’ steunt dan weer op de pijlers van de ‘classic metal’. Hoogtepunt is echter het twaalf minuten durende ‘Prince Azaar And The Invisible Pagoda’ waar de veranderingen in ritme en tempo niet bij te houden zijn. Bovendien ontdek je hier en ook in ‘The Hades Assembly’ nog enkele onvervalste heavy doom elementen. De enige song die wat uit de boot dreigt te vallen is ‘The Death Farm’ wegens onvoldoende onderhoudend en weinig inventief.

Afsluitend kun je stellen dat Krux de trilogie waardig afsluit zonder het karakter van de vorige twee uit het oog te verliezen. De Zweedse metalband bij uitstek lost dus alle verwachtingen in zonder afbreuk te doen aan het epische verhaal. Met heavy doom daarentegen heeft dit derde deel nog weinig te maken.
Recensent:Gunther Moens Artiest:Krux Label:Bertus
Cover My Brightest Diamond - All Things Will Unwind

My Brightest Diamond - All Things Will Unwind All Things Will Unwind is het derde album van multi talent Shara Worden. Al...

Cover Disturbed - The Lost Children

Disturbed - The Lost Children Disturbed , iedereen die een beetje thuis is in de wereld van de metal, kent...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT