RECENSIE: Sight For Sore Eyes - These Hands EP

2011-10-06 In een tijd waarin muziekgenres verzadigd raken aan invloeden, vermengen steeds meer bands verschillende genres om met iets nieuws te komen. Een band die hierin voorop loopt is Enter Shikari. De mix van hardcore met rave en dance heeft ze al een grote fanschare opgeleverd. Sinds januari 2010 kent Nederland ook zo’n band in de vorm van Sight For Sore Eyes. Met het verschil dat zij dit doen met melodische metal en elektronische muziek. Na ruim een half jaar deze stijlen door een mangel gehaald te hebben, is er nu het eindproduct in de vorm van de EP These Hands.

Klinkt als een goed idee: metal combineren met dubstep. In de uitvoering op These Hands zijn beide stijlen echter te ver van elkaar verwijderd om het een geslaagde combinatie te kunnen noemen. De elektronica staan op de achtergrond en doen het puur als begeleiding. Echt een balans zit er niet in. Het overgrote deel van de dubstep waar ze over spreken, zit in het nummer ‘Makes Us Stay’. Iets dat bijvoorbeeld in de stijl van Enter Shikari wat beter over de nummers verspreid had kunnen worden.

Verder zijn het voornamelijk bliepjes en sfeerscheppende keyboards die de nummers ondersteunen. Zelf geven ze aan dat het combineren van metal met elektronische muziek geen gimmick hoeft te zijn. Maar buiten deze gimmick, blijft er van de muziek niet veel over dan een energieke metalcore-band. De screams en clean vocals kunnen nog wel wat bijschaving gebruiken. Door de goede afwisseling van het gebruik ervan blijft het desondanks prettig om naar te luisteren. Één van de nummers waarin ze dit goed gedaan hebben is ‘She Said Let’s Go’, waarbij beide vocalen als een tornado om elkaar heen draaien en elkaar aanvullen.

Het is te prijzen dat ze het lef en de techniek bezitten om er meer van te maken. De welbekende breakdowns zijn ook hier ruim vertegenwoordigd. De elektronica zorgt er voor dat het net iets meer is dan alleen breakdowns. Als ze dit nu nog wat beter weten uit te balanceren, is dit een band om naar uit te kijken.
Recensent:Roy Verhaegh Artiest:Sight For Sore Eyes Label:Eigen Beheer
Iarla O Lionaird – Foxlight

Iarla Ó Lionáird - FoxlightDe Ierse artiest Iarla O Lionaird is een van de meest begaafde vertolkers...

Thundercat – The Golden Age Of Apocalypse

Thundercat - The Golden Age of Apocalypse Een mix van experimentele fusion, jazz en electronica kan moeilijk te...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT