RECENSIE: Thundercat - The Golden Age of Apocalypse

Thundercat – The Golden Age Of Apocalypse
2011-10-10 Een mix van experimentele fusion, jazz en electronica kan moeilijk te verteren zijn. De verantwoordelijke muzikanten beheersen hun instrument als geen ander en laten dat graag horen. Zo ontstaan albums voor een muzikantenpubliek. Het album van Thundercat is dat in principe ook, ware het niet dat het vooral in het eerste deel amper uit de bocht vliegt. Daarmee is het goed beluisterbaar ondanks het ontbreken van echte songstructuren.

Thundercat is het project van bassist Stephen Bruner. Hij is van vele markten thuis. Meest opvallend is wel zijn vaste baan als bassist van trashmetalband Suicidal Tendencies. Daarnaast werkte hij als sessiemuzikant voor onder andere Snoop Dogg en Erykah Badu. Samen met Flying Lotus als producer en zijn eigen broer Ronald Bruner jr. is The Golden Age Of Apocalypse tot stand gekomen.

De eerste track, ‘Hooooooo’, is een fragment van de tune van de tekenfilmserie Thundercats uit de jaren ’80, waaraan Stephen zijn naam ontleende. Daarna volgt de eerste echte compositie. ‘Daylight’ is een nummer met veel tegendraadse geluiden. Het geheel wordt echter doeltreffend bij elkaar gehouden door een terugkerende zanglijn. Ondanks dat de beats elektronisch en de geluiden staccato zijn klinkt het geheel warm en soulvol. ‘Fleer Ultra’ heeft hetzelfde warme geluid. Wie bekend is met het meer experimentele werk van Stevie Wonder uit de jaren ’70 zal vele elementen herkennen. Op ‘Is It Love’ horen we Bruner voor het eerst echt los gaan op zijn bas, terwijl de sfeer heel mellow blijft. ‘For Love I Come’ is een cover van George Duke. Het tempo ligt wel een stuk lager dan op het origineel. Stephen neemt zelf de zang voor zijn rekening en is daar best goed in. Zodra de drums en bas binnen komen rollen ontvouwt zich een onweerstaanbare groove, die helaas maar kort mag duren. ‘Jamboree’ start met een zware electro baslijn, waardoor je even op het verkeerde been gezet wordt. Desondanks is de sfeer van dit nummer weer behoorlijk retro, totdat hij volledig ontspoort. Vanaf dat moment worden de tracks wat experimenteler en valt er voor de geoefende luisteraar alleen maar meer te beleven.

The Golden Age Of Apocalypse eist aandacht en incasseringsvermogen van je. Het is gelukkig niet alleen een showcase voor andere muzikanten, maar een album waar je ook gewoon naar kunt luisteren. Je moet wel open staan voor experimenten en houden van fusion, soul en funk. In dat geval is er meer dan genoeg moois te vinden. Ondanks de moderne elementen ademt de hele plaat een jaren ’70 en ’80 sfeer. De krakende lp geluiden en rijk geïllustreerde dubbele hoes moet je er zelf bij verzinnen.
Recensent:Jasper Wognum Artiest:Thundercat Label:Pias

Sight For Sore Eyes - These Hands EPIn een tijd waarin muziekgenres verzadigd raken aan invloeden, vermengen...

Radar Men From the Moon - Intergalactic Dada & Space Trombones Zowel de titel van deze release als de bandnaam uitspreken zonder te...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT