RECENSIE: Chris Rea - Santo Spirito Blues

Chris Rea -  Santo Spirito Blues Project
2011-09-18 Chris Rea is het levende bewijs dat ernstige tegenslagen ook in nieuwe kansen kunnen resulteren. De Engelse artiest kreeg aan het begin van de 21e eeuw te horen dat hij kanker had en vijftig procent kans om de ziekte te overleven. Dat lukte en geïnspireerd door de zware periode levert hij vervolgens het ene prachtige na het andere pakkende bluesproject af. Zo maakte hij met Blue Guitars een boxset van elf cd’s met op elke schijf een andere benadering van de blues. Drie jaar later keerde hij terug met The Return Of The Fabulous Hofner Bluenotes. Een drie cd-box opgezet rond de blues van de jaren zestig, waarbij Chris met name op de instrumentale plaat in de stijl van The Shadows schittert.

Nu ligt er, voor het eerst sinds de overwinning van de ziekte, weer een conventionele plaat in de schappen. Onder de naam The Santo Spirito Blues Project heeft Chris Rea een cd gemaakt met dertien los van elkaar opererende singles. Vanaf de opening is duidelijk dat de Engelsman het kunstje nog lang niet verleerd is. Tijdens de eerste paar nummers leeft Chris zich helemaal uit met stevigere gitaarmuziek. Nummers als ‘Dancing My Blues Away’ en ‘The Last Open Road’ zijn allemaal voorzien van een stevig drumritme, aangevuld met een lekker refrein en een jankende gitaar.

Halverwege de cd keert Chris Rea weer terug naar het ietwat ingetogenere werk. Het zijn vooral deze nummers waarmee de gitarist indruk maakt. Hoogtepunt hierin is ‘Money’. Het nummer opent de eerste twee minuten met een jazzy piano- en trompetmelodietje, vervolgens combineert Chris Rea een banjo met zijn slide gitaar, om rustig een betoog tegen de rol van geld in onze maatschappij te beginnen. De banjo wordt ook subliem gebruikt op ‘Think Like A Woman’.

Daarnaast bevat The Santo Spirito Blues Project nog twee extra kersen op de taart. Chris Rea zou zichzelf namelijk niet zijn als hij zijn creatieve geest niet op originele wijze vormgeeft en doet dat ditmaal door middel van twee zelf geproduceerde films. Bij de boxset van dit project worden de soundtracks ook bijgeleverd. Op de eerste speelt de gitarist de muziek bij een verhaal over de rauwe Spaanse stierengevechten, de tweede ondersteunt het verhaal van een man die door de straten van Florence zwerft. Beide cd’s zijn volledig instrumentaal en de combinatie van zuidelijke klanken met de blues maakt de plaat perfect voer voor relaxte achtergrondmuziek.

Met The Santo Spirito Blues Project toont Chris Rea wederom aan één van de meest vernieuwende artiesten ter wereld te zijn. Op zondag 11 maart staat de gitarist, na vorige optredens in de Heineken Music Hall, heel intiem in Paradiso.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Chris Rea Label:Warner
Ry Cooder – Pull Up Some Dust And Sit Down

Ry Cooder - Pull Up Some Dust and Sit DownMet een nieuwe plaat van Ry Cooder weet je nooit wat je kan verwachten. De...

Josh Rouse And The Long Vacations - Josh Rouse and The Long Vacations

Josh Rouse - Josh Rouse and the Long Vacations Josh Rouse is geboren in Nebraska, Amerika en inmiddels enkele jaren...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT