RECENSIE: Gotan Project - La Revancha en Cumbia / Best Of

Gotan Project – Best of / La Revancha en Cumbia
2011-11-11 Gotan Project, de altijd strak in het pak gestoken Parijzenaren die een compleet nieuwe draai aan -voornamelijk- Argentijnse tango gaven. Hun meest bekende (maar niet beste, dat is Lunático uit 2006) plaat La Revancha Del Tango beleeft haar tienjarig jubileum. Reden voor een ‘best of’ en een compleet opnieuw door de mangel gehaalde debuutplaat.

Die eerste, Gotan Project Best Of, is ronduit genieten. In vijftien tracks krijgen we een dwarsdoorsnede van tien jaar Gotan voorgeschoteld. Absolute uitschieters naar boven: het zwetende, broeierige ‘Diferente’, ‘Peligro’, het lang uitgesponnen ‘Panamericana’ en het toepasselijke ‘Last Tango In Paris’. Gotan heeft in haar tienjarig bestaan, eerlijk is eerlijk, eigenlijk geen slecht album afgeleverd. De band is ook nauwelijks veranderd. Veelal dezelfde bezetting door de jaren heen en blijven doen waar ze goed in zijn: klassieke Argentijnse tango mixen met electro, beats, breaks en inventieve samples. Nieuwe tango, zoals ze dat zelf noemen. Het zweet, het schmiert, broeit en boeit. Deze cd opzetten betekent automatisch dat je gemoed met een rum-cocktail in de hangmat op je balkon ligt, ook al regent het nu pijpenstelen buiten. De perfecte soundtrack bij, pakweg, een film als The Rum Diary. En sowieso een must voor iedere Gotan-beginneling en –veteraan, want een beter overzicht van tien jaar Gotan Project hadden wij ook niet kunnen verzinnen.

Tegelijk met dit carrière-overzicht is er La Revancha En Cumbia, het debuut van de groep, opnieuw geremixed door een nieuwe lichting Nueva Cumbia-muzikanten zoals Axel Krygier en Frikstailers. Interessante vraag is dan hoe al die verschillende interpretaties uit de verf komen. De verhouding is ongeveer 50-50: ‘Queremos Paz’ door King Coya blijft bijvoorbeeld nog net zo geil als het origineel, maar is toch een andere song door subtiele electro-toevoegingen. Daar staat weer tegenover dat ‘Santa María (Del Buen Ayre)’ verdrinkt in elektronische percussie. Gotan Project draait om sfeer, en op dit remix-album worden er net teveel songs de nek omgedraaid, doordat een jonge producer er een frisse blik op werpt, maar desondanks teveel loopt te freewheelen. Het is een beetje als een live-jamsessie: te gek als je zelf als muzikant op het podium staat, maar voor het publiek is al gauw de lol er wel van af. Ons devies: koop die best of, laat je opzuigen in het broeierige Zuid-Amerikaanse drijfzand dat Gotan Project heet en kies liever voor ‘La Revancha Del Tango’ om mee te beginnen. En laat die remix-plaat vooral een leuk hobbyproject zijn voor degenen die ‘m gemaakt hebben.
Recensent:Jasper van Harskamp Artiest:Gotan Project Label:Pias
Fool’s Gold - Leave No Trace

Fool's Gold - Leave no TraceAls je in de muziek een origineel en eigen geluid wilt bereiken moet je op...

The Third Sound – The Third Sound

The Third Sound - The Third Sound De basis voor The Third Sound werd gelegd door de IJslander Hákon...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT