RECENSIE: BlackBoxRed - Battle the Sparrows

Blackbox Red - Battle
2011-11-18 De Friese muziekgroep BlackboxRed timmert al enige tijd hard aan de weg. In eigen provincie staat het gezelschap op de meerderheid van lokale feesten en ook nationaal heeft de groep de eerste stappen voorzichtig gezet. Zo mocht de muziekgroep vorig jaar al meereizen met de Popronde. Het duo heeft zich duidelijk laten inspireren door bekendere muzikale duo’s als The Ting Tings en Blood Red Shoes. Met eentje op de drums en een andere op gitaar knallen ze er heerlijk op los met hun dansbare rock.

Hoewel opener ‘Howling Wolf’ een bluesnummer doet vermoeden, blijkt het de titel van een genadeloos rockend nummer. Over een agressieve gitaarloop en knallende drums zingt de zangeres in de stijl van Blood Red Shoes het nummer naar een gillend hoogtepunt. Hoewel de zangkwaliteit nergens spectaculair is weet het nummer toch meteen een heerlijk hyperactieve sfeer neer te zetten. Stilzitten is vanaf dat moment ook zo goed als onmogelijk.
Dit gevoel blijft over de gehele EP hangen. ‘She Pulls Her Gun’ is een sterke combinatie tussen twee uitersten. Het ene moment zingt de zangeres over een rustiger drumritme om het volgende moment zich helemaal uit te leven in jankende gitaren. Hetzelfde geldt voor ‘The Electric Circus’ en ‘Violence’. Vooral laatstgenoemde klinkt als het perfecte nummer voor een goede cirkelpit.

Grootste verrassing is het afsluitende ‘Ballad’. Na al het aangename, doch misschien weinig verrassende, audio geweld wordt hier voor het eerst echt gas teruggenomen. Het resulteert in een meeslepend nummer waarop de zangeres de luisteraar fluisterend meeneemt naar haar wereld.

De debuut EP Battle The Sparrows laat horen dat BlackboxRed een groep is om rekening mee te houden. Het enthousiasme spettert ervan af en bovenal staat elk van de zes nummers zo sterk als een huis. Het enige wat je je af zou kunnen vragen bij het gezelschap is wat hun geluid verder toevoegt aan dat van hun idolen. Iets meer invloed van een eigen geluid, zoals bij afsluiter ‘Ballad’, zou het gezelschap zeker geen kwaad doen.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:BlackBoxRed Label:Dying Giraffe Recordings
Postman - Apples & Oranges

Postmen - Apples & OrangesHoewel ondergetekende in de tijd van klassieker Documents (1998) van Postmen...

Wooden Saints – I Know Why Your House Is On Fire

Wooden Saints - I Know Why Your House is on Fire Kijk, daar houden we nou van: een collectief van een dozijn talentvolle...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT