RECENSIE: Grand Design - Idolizer

Grand Design - Idolizer
2011-11-08 Grand Design wordt in 2006 in het leven geroepen door vocalist en producer Pelle Saether, gitarist Peter Ledin en drummer Richard Holmgren. De jaren daarop volgend werkt men hard om het grootse jaren tachtig geluid te vangen in dito songs. Hun eerste studiowerk Time Elevation ziet, samen met bassist Anders Modd en Dennis Vestman op gitaar, het daglicht in 2009. De release kent veel succes en ontvangt diverse awards in het rockwereldje. Ook live bevestigt Grand Design zijn reputatie door aan te treden op het prestigieuze Firefest festival in Nottingham.

Twee jaar later brengt men dus hun tweede langspeler uit. Idolizer is het resultaat van een band die nog steeds in dezelfde bezetting opereert en niet van de gevolgde koers afwijkt. Zoals Saether zelf beweert vond Grand Design een formule om jaren tachtig rock in een eenentwintigste eeuw jasje te stoppen en het zou gek zijn om daar verandering in te brengen. Op Idolizer vinden tien tracks weer hun weg naar de melodische rockfanaat. Composities gaande van snelle rockers tot de obligate ballades in een heldere productie, aangevuld met de bekende Grand Design koren vullen dit zilveren schijfje met herkenbaarheid.

‘Get On With The Action’ opent sterk en doet meteen aan Def Leppard denken zowel qua songstructuur als titel. Iedereen in de band houdt van de Britse grootmeesters en ze gebruiken die invloed om hun eigen songs te kruiden. Ook in ‘Change Me Up’ is de invloed van Leppard weer duidelijk aanwezig, gespekt met melodie en een bijzonder cleane sound. Hetzelfde pad wordt gevolgd met ‘OughtoGraugh’, ‘Your Love’s A Runaway’, ‘Stealin’ My Love’, ‘Let’s Rawk The Night’ en alle andere tracks tot afsluiter ‘You’re Gonna Dig It’.

Velen vinden de muziek van deze Zweden een regelrechte kopie van bovengenoemde band, maar niets is minder waar. Akkoord de connectie is overduidelijk aanwezig, maar toch krijg je tien composities volgestouwd met bijzonder mooie melodietjes en riffs om duimen en vingers bij af te likken. Bovendien klinkt dit Idolizer ongelooflijk samenhangend en dit mede dankzij de glasheldere productie. Aanschaf verplicht voor luisteraars die de invloeden van de grote jongens naast zich kunnen leggen en genieten van een heerlijk melodische rockplaat.
Recensent:Gunther Moens Artiest:Grand Design Label:Metal Heaven
Noel Gallagher's High Flying Birds – Noel Gallagher's High Flying Birds

Noel Gallagher’s High Flying Birds - Noel Gallagher's High Flying BirdsNa de snelle formatie van Oasis' overblijfsel Beady Eye, is het nu de...

Grand Illusion - Prince Of Paupers

Grand Illusion - Prince of Paupers Amper een jaar na de release van Brand New World brengt Grand Illusion...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT