RECENSIE: Transatlantic - More Never Is Enough – Live @ Manchester And Tilburg

Cover Transatlantic - More Never Is Enough – Live @ Manchester And Tilburg
2011-11-01 Wat kun je nog zeggen over een band waar zo ongeveer alles al over gezegd is. Aan Transatlantic moet je eigenlijk niet te veel woorden spenderen, omdat de muziek vanzelf spreekt. De, in eerste instantie als gelegenheidsformatie opgestarte, supergroep begint zo langzamerhand een steeds permanenter tijdverdrijf voor de leden te worden en heeft over populariteit niet te klagen. De zalen zitten afgeladen om de band live aan het werk te zien en ook de drie studioalbums die Transatlantic uitbracht kregen goede kritieken.

Ter gelegenheid van de derde plaat The Whirlwind heeft de band een uitgebreide tournee gedaan en More Never Is Enough-Live @ Manchester And Tilburg 2010 is opgenomen tijdens deze tournee. Het album bevat maar liefst drie cd’s die in Manchester zijn opgenomen en is een hele zit. Waar de studioalbums soms wat klinisch klinken, komt de muziek in een live situatie het best tot haar recht. Op dat moment hoor je pas wat een geweldige door de wol geverfde muzikanten de heren zijn. Want om zulke ingewikkelde composities zo mooi op het podium te kunnen weergeven moet je heel wat in je mars hebben.

Op de drie schijfjes staat bijna alles van de drie lange albums die de band uitbracht, waarbij ‘The Whirlwind’ van het gelijknamige album de hele eerste cd vult. Het ruimtelijke geluid van de zaal en het enthousiast, voor progrock begrippen, meelevende publiek geeft het geheel meerwaarde. Op de twee andere schijfjes staan nummers van de eerste twee albums en ook die klinken bevlogen. De, elk een half uur durende, stukken ‘All Of The Above’, ‘Duel With The Devil’ en ‘Stranger In Your Soul’ worden daarop aangevuld met de “korte” songs ‘Bridge Across Forever’ en ‘We All Need Some Light’. De stemmen van Neal Morse en Roine Stolt worden voor de gelegenheid aangevuld met die van Daniel Gildenlöw (Pain Of Salvation), wat een hele mooie toevoeging is. Daarbij speelt Gildenlöw ook gitaar en keyboard bovenop het werk van Morse en Stolt. Daardoor klinkt het allemaal lekker vol en weldadig. En waarom Pete Trewavas en Mike Portnoy de ritmesectie vormen hoef je niemand uit te leggen.

Transatlantic maakt werk van haar releases en ook More Never Is Enough-Live @Manchester And Tilburg 2010 is daarop geen uitzondering en zorgt voor meer dan drie uur prachtige muziek. Deze kunstzinnige en inventieve band behoort tot het beste wat progrock te bieden heeft. Bij het album wordt tevens een bonus dubbel dvd geleverd die tijdens dezelfde tournee is opgenomen in de 013 in Tilburg. Aangezien daar geen exemplaar van bij het promomateriaal zat, hierover geen oordeel, maar afgaande op vorige dvd’s moet het bekijken hiervan geen straf zijn. Voor Transatlantic fans is er weer een hoop te genieten.
Recensent:Jan Didden Artiest:Transatlantic Label:Inside Out
Cover DRC Music - Kinshasa One Two

DRC Music - Kinshasa One Two DRC Music oftewel Democratic Republic of Congo Music is het nieuwste...

Cover Skinny Puppy - Handover

Skinny Puppy - Handover Het uit Canada afkomstige Skinny Puppy is ongetwijfeld één van de grootste...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT