RECENSIE: Maybeshewill - I Was Here for a Moment...

Maybeshewill 0
2011-12-05 Om maar meteen met de deur in huis te vallen, Maybeshewill heeft veel weg van bands als God Is An Astronaut en Mogwai, maar ook And So I Watch You From Afar of 65daysofstatic. Daarmee doel ik niet alleen op de aparte bandnaam, maar het gegeven dat ze instrumentale postrock maken. Heel plat gezegd maken ze muziek zonder dat daar een zanger aan te pas komt. En als zo’n band dat een beetje goed doet, dan hebben ze die zang ook helemaal niet nodig. Met het album I Was Here For A Moment, Then I Was Gone… heeft Maybeshewill al het derde studio-album in handen, dus blijkbaar hebben ze dat trucje goed in de vingers.

Het grote verschil met alle andere instrumentale postrockbands die vandaag de dag opkomend zijn, is dat Maybeshewill er werkelijk van alles bij betrekt. Om maar even wat op te noemen: violen, cello’s, trompetten, trombones en de begeleidende gitaren niet te vergeten. Zodoende maken ze composities die van het begin tot het einde weten te boeien. Het album neemt je mee op een trip die de ene keer heel sterk leunt op de klassieke cello’s, zoals het doet op de opener ‘Take This To Heart’. Een andere keer is het voornamelijk het gitaarwerk dat de lucht vult, zoals op ‘An End To Camarederie’ of ‘Relative Minors’.

Hoogtepunt is ‘Words For Arabella’. Dat begint met een trombone en al gaande verrijkt wordt met steeds meer instrumenten, om tegen het einde tot een mooie climax te komen. Het duurt even voordat die komt, maar het is het zeker waard. Het heeft allemaal wel iets weg van een klassieke compositie en zo luistert het zich ook weg. Zonder dat je het door hebt slokt het album je op.

Het is moeilijk om niet te zeggen dat je het ene moment nog hier was en het andere je volledig in deze plaat opging. Door de variatie van de verschillende instrumenten wordt hij nooit saai of eentonig. Een risico waar veel bands van dit kaliber wel eens mee worstelt. Het is luchtige muziek die flinke dieptes en hoogtes opzoekt, maar je bovenal op een adembenemende reis meeneemt. Kortom, sta je open voor een nieuwe dimensie in je muziekbeleving, dan is I Was Here For A Moment, Then I Was Gone… van Maybeshewill zeker een aanrader!
Recensent:Roy Verhaegh Artiest:Maybeshewill Label:Suburban
Cover RiotGod - Invisible Empire

RiotGod - Invisible EmpireDe oorsprong van Riotgod ligt in een tour van Monster Magnet in 2006. Toen...

Crazy Arm - Union City Breath Ondanks een uitermate goed ontvangen debuut is Crazy Arm een ondergeschoven...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT