RECENSIE: Mandolinman - Old Tunes, Dusted Down

2012-03-07 U zult het enigszins vermoeden wat er op Old Tunes, Dusted Down centraal staat, gezien de uitvoerende band de naam Mandolinman draagt. Inderdaad, een mandoline. Verrassing. En laten we hier gelijk spijkers met koppen slaan, het draait echt alleen om – het samenspel van – de mandoline.

Wie dat een duf instrument vindt, geen idee heeft hoe het eruit ziet of het hooguit kent van dat groepje (vaak Oost-Europese) muzikanten dat op de hoek van het winkelcentrum in weer en wind zit te spelen, lees niet verder. Dit is geen album voor jou, want het klinkt voor jou ook niet beter dan die bups muzikanten in je plaatselijke stadshart.

Voor wie zich wel kan vinden in deze zeer weinig populaire uithoek van de muziek, lees door. Want het gaat hier om folk, om blues, om hedendaags zwieren op traditionele muziek. Het viertal mandolinespelers richt zich op die niche die in deze muzieksoort op kan gaan en doet dat met verve.

De groep heeft zich verdiept in de muziek van Hubert Boone, een viool en doedelzak spelende Belg die in de jaren ’60 door het Belgische land trok, op zoek naar nagenoeg vergeten volksliedjes. Die zijn dus redelijk oud en lagen nu ook alweer een tijdje op de plank. Maar de groep stofte deze liedjes voor de tweede maal af om ze, met een eigen draai, te spelen in een nieuw, toegankelijk jasje.

Het conceptalbum heeft alles waar je de mandoline van kent. Zomer, dans, Oost- en Zuid-Europa. ‘Polka Elewijt’ is wintersport in het Reuzengebergte (Tsjechië o.a.), ‘Polka Hofstade’ klinkt weer veel zuidelijker, bijna Portugees.

Het opvallende is dat de vier heren met slechts de mandolines en één mandocello an sich niet heel indrukwekkende volksliedjes weten te vormen tot een vol geheel. Helaas zijn de liedjes niet altijd even boeiend, door een wat kenmerkende herhaling. Maar meermaals weten de heren te boeien van begin tot eind en de luisteraar mee te slepen met op het oog niet enorm ingewikkelde tokkelriffjes, die uiterst slim onder elkaar zijn gespeeld en daardoor juist zo goed zijn.

Voor wie ervan houdt is Mandolinman een revelatie en mag het een wonder heten dat uit nota bene Brabant zo’n band komt. Voor de gemiddelde festivalganger zal er weinig begrip zijn voor de muziek van de heren. Ach, het zij zo.
Recensent:Koen Nederhof Artiest:Mandolinman Label:Munich Records
Cover The Red Light Rumors - Tonight I'm Going Wild

The Red Light Rumors - Tonight I'm Going WildOp de een of andere manier weten de Belgen muzikaal gezien altijd precies wat...

Cover Peter Katz - Still Mind Still

Peter Katz - Still Mind Still Singer/songwriters zijn er tegenwoordig in overvloed en ze moeten zich flink...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT