RECENSIE: Tommy Tornado - Cool Down

Cover Tommy Tornado - Cool Down
2012-02-11 Tommy Tornado heeft reeds een indrukwekkende CV opgebouwd. De saxofonist werkte samen met artiesten als Rico Rodriguez, The Heptones en U-Brown. Als onderdeel van Rude Rich & The High Notes heeft de 31-jarige reeds elk festival in Nederland gezien. Daarnaast deed Tommy Tornado ook nog beroemde reggaefestivals als Summerjam en Sunsplash aan. Wie denkt dat de saxofonist zich beperkt tot de reggae vergist zich echter sterk! Naast eerstgenoemde bands is hij ook regelmatig in bluesgroepen te vinden.

Cool Down is zijn laatste project en maakt vanaf de eerste seconden haar naam waar. Tommy neemt gas terug en vult de gehele plaat met relaxte reggaedeuntjes. Tommy Tornado heeft zichzelf duidelijk als onderdeel van de band opgesteld. Nergens is de saxofoon overdadig aanwezig. Een solo van Tornado zelf wordt net zo makkelijk opgevolgd door een gitaarsolo.

Er is ook ruimte voor enkele gastzangers. Zo doet op ‘Nitt Nitt Moye Garabbaam’ Ebou Gaya Mada mee. De drummer en zanger van Mdungu blijk met zijn Afrikaanse tonen voortreffelijk met het ritme van Tornado overweg te kunnen. Ook Tobias Loudmouth vult de instrumentale muziek sterk aan. Op ‘The Sound’ skankt hij als een echte Jamaicaanse MC het nummer voort.

Tommy Tornado zijn vorige album Sunrise stond vol van de gastartiesten en rasechte ska-muziek. Op Cool Down is het aantal gastartiesten beperkt tot vier en de focus meer op de reggae gericht. De hoofdzakelijk instrumentale ritmes klinken erg vrolijk en relaxt. Daarnaast geeft de afwisseling tussen de verschillende muzikanten de plaat een ontzettend vrij gevoel. Met de ijzige kou die buiten waakt is het bovenal ontzettend aangenaam het zomergevoel al weer een beetje in huis te hebben. Cool Down zou Tommy Tornado in ieder geval enkele openingsspots op de gezellige familie- en reggaefestivals moeten opleveren! Tornado vormt de ideale opwarmer voor een zonnige festivaldag.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Tommy Tornado Label:Eigen Beheer
Cover Sean Riley & The Slowriders - It's Been a Long Night

Sean Riley & The Slowriders - It's Been a Long NightIn thuisland Portugal kunnen ze niet meer stuk, Sean Riley & The...

Cover Evergrey - A Decade and a Half

Evergrey - A Decade and a Half Soms ontgaat ondergetekende de toegevoegde waarde van een release volkomen....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT