RECENSIE: Sean Riley & The Slowriders - It's Been a Long Night

Cover Sean Riley & The Slowriders - It's Been a Long Night
2012-02-07 In thuisland Portugal kunnen ze niet meer stuk, Sean Riley & The Slowriders uit Leiria. Ze brachten in 2007 hun debuutalbum Farewell uit met daarop een geluid dat erg dicht tegen americana aanschuurt. Folk, country, blues en rock, het sijpelt allemaal door in de muziek van de band. De buitenwacht was het er over eens, Farewell behoort tot de beste debuutplaten die er ooit werden opgenomen in Portugal. In 2009 wist de band met opvolger Only Time Will Tell naam te maken in de rest van Europa. Het bracht de band in 2010 dan ook onder andere op Eurosonic. Inmiddels moet het onlangs verschenen It`s Been A Long Night definitief voor vaste grond in de rest van Europa gaan zorgen.

Ok. Ok… Ondergetekende geeft toe dat hij niet bekend was met Sean Riley en kornuiten, maar dat is nu juist zo mooi aan recenseren; je ontdekt bands waar je normaal gesproken waarschijnlijk nooit mee in aanraking komt. Dat kan enorm tegenvallen, maar het kan je ook enorm verrassen. In dit geval kunnen we gerust stellen dat It`s Been A Long Night verrassend goed is.

Het mooie aan It`s Been A Long Night is de volle sound van de band. Het zorgt voor krachtige sfeervolle songs. Zelfs de liedjes die wat kleiner zijn klinken nooit kaal. Bijvoorbeeld het kippenvel bezorgende ‘Sweet Little Mary’ begint slechts met een akoestische gitaar, maar wordt al snel opgevuld door strijkers. De stem van Afonso Rodrigues (Sean Riley) is net als op de andere songs ingetogen indien nodig en sterk als de muziek aanzwelt. Ook het schitterende ‘Everything Changes’ begint enkel met een piano en een roffelende snaredrum, maar wordt aangevuld met strijkers, blazers en orgel. En vooral het orgel is het vermelden waard, want de rol van het instrument is bijzonder groot. Of het nu ter begeleiding is, of tijdens een solo zoals op ‘Cold River’ en ‘Traveling Fast’, waarop ook de gitaar zich laat gelden: het opvallend strakke spel trekt altijd de aandacht. Mocht je het album beluisteren, neem dan de tijd voor de laatste song, want het stevige toetje, de hidden track na ‘Lost Time’, wijkt dan wel flink af van de rest van het album, het is eigenlijk veel te goed om slechts als hidden track te fungeren.

It`s Been A Long Night verdient het om gehoord te worden door een groot Europees publiek. De mengeling van folk, (heartland) rock en blues van Sean Riley & The Slowriders beklijft goed en doet soms denken aan bijvoorbeeld Bruce Springsteen. Nu ‘The Boss’ voor de tweede keer afreist naar Landgraaf is het misschien een idee om deze band in zijn kielzog mee te nemen.
Recensent:Ruud de Zwart Artiest:Sean Riley & The Slowriders Label:Eigen Beheer
Cover Nymeria - In the Veil of Night

Nymeria - In the Veil of NightEind jaren negentig brak symfonische black metal door bij het grote publiek...

Cover Tommy Tornado - Cool Down

Tommy Tornado - Cool Down Tommy Tornado heeft reeds een indrukwekkende CV opgebouwd. De saxofonist...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT