RECENSIE: Sean Riley & The Slowriders - Only Time Will Tell

Sean Riley & The Slowriders
2010-08-27 De bandnaam klinkt Amerikaans, songtitels zoals ‘Yellowstone’ ook, en de hoes zou het bijna zijn, als de auto op de foto een Chevrolet in plaats van een Mercedes was geweest. En ook aan de muziek die Sean Riley & The Slowriders maken, is niet te horen dat ze uit Portugal komen. Only Time Will Tell roept herinneringen op aan vele grootheden uit de Amerikaanse muziekgeschiedenis: van Randy Newman in ‘Mayday’ tot Carlos Santana in ‘Buffalo Turnpike’. Jawel, dat is een compliment. Want het is één ding om inspiratie te putten uit een platenkast vol klassiekers; het is nog iets anders om zo’n project tot een goed einde te brengen.

En dat doen Sean Riley & The Slowriders: de kunst van het jongleren met genres beheersen ze tot in de puntjes. ‘This Woman’ is een vrij klassieke poprock-ballad, terwijl ‘Walking You Home’ een rockabilly-feel weet te combineren met kwetsbare lyrics als ”Your home is where your heart is / Your heart is where your home is.” In het daaropvolgende ‘Buffalo Turnpike’ spelen de heren een goed partijtje vlotte seventies-rock, en ‘Got to Go’ heeft zelfs een Hendrixiaans wahwah-solootje. Veel teksten zijn dan weer onmiskenbaar blues: quasi-nonchalant, en met een vleugje zelfmedelijden.

Elke muziekstijl brengt de band met evenveel overtuiging ten gehore, en de swingende nummers zijn minstens zo goed als de rustige. De mondharmonica’s, orgels, pedal steels, klokkenspellen, gospelkoortjes en contrabassen die je om de oren vliegen, zorgen voor een bijzonder eclectische sound. Die knappe variatie maakt dit album simpelweg goed.

Maar het is Riley’s stem, die iets weg heeft van die van Grant Lee Phillips, die de echte magie toevoegt. Een boude bewering, zouden velen zeggen: de zang is niet heel kraakhelder, maar ook weer niet doorleefd of rokerig, en mist indrukwekkende vibrato´s en uithalen. Het geluid dat uit Riley´s keel komt heeft een juist een bepaalde soberheid, zonder welke ‘Hold On’ bijvoorbeeld al snel te dramatisch zou zijn geworden, en ‘Houses and Wives’ te opgewekt.

Only Time Will Tell is een solide én fraaie legering van pop, rock, folk, country en blues. Kortom: dit Portugese viertal maakt Americana waar veel Amerikaanse bands nog een puntje aan kunnen zuigen. Bij de cd wordt trouwens een DVD’tje meegeleverd, waarop we kunnen zien dat Sean Riley en de zijnen dit alles ook live kunnen waarmaken. Dat wordt dus reikhalzend uitkijken naar een optreden in de Lage Landen.
Recensent:Lea ter Meulen Artiest:Sean Riley & The Slowriders Label:It\'s All Happening
Mike Doughty – Sad Man Happy Man

Mike Doughty - Sad Man Happy Man Mike Doughty is beter bekend als de frontman van Soul Coughing, een...

The Main Street Gospel - Love Will Have Her Revenge

The Main Street Gospel - Love Will Have Her Revenge Stukje bij beetje worden we de afgelopen jaren gevoerd met bands die zo uit...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT