RECENSIE: Enter Shikari - A Flash Flood of Colour

Cover Enter Shikari - A Flash Flood of Colour
2012-02-28 De Britse jongens van Enter Shikari zijn al sinds 2005 lekker bezig met het rekken van de mogelijkheden van de ruige toendra die het midden houdt tussen rock, screamo, electro en dubstep. En met hun derde studioalbum A Flash Flood Of Colour laat het viertal zien dat ze weer een flinke stap voorwaarts hebben geboekt in het ontginnen van dit terrein. Het eerste goud is nu toch echt gedolven.

Gelijk even een voorbehoud: A Flash Flood Of Colour is het derde ‘echte’ album van de band. Er werden namelijk aan de lopende band albums met remixes en alternatieve versies gepubliceerd en ook een live-album, om de kracht van de band op het podium nog maar eens te onderschrijven, is inmiddels toegevoegd aan het oeuvre.

De maatschappijkritiek druipt in dikke bloedrode druppels van het elf liedjes tellende album af en dat is aangenaam. Vocalist Rou Reynolds onderscheidt zich door met loepzuivere zang, beangstigende screams en typisch Britse rap de confrontatie te zoeken met de mensen die nog investeren in een wereldwijd politiek en economisch systeem dat al niet meer te redden is. De conclusie laat zich vatten in het artwork: een omgekeerde piramide. Ofwel: de hele samenleving moet kantelen. Mooiste is dat hij het album rond heeft geschreven, want waar hij in het eerste nummer vertelt: ,,When I was little, I dressed up as an astronaut. And explored outer space.’’ In de laatste track sluit hij af: ,, Imagine no restrictions but the climate and the weather. Then we can explore space together. Forever.”

Het album is één lange aanklacht, maar is door de variatie in toon, humor en agressiviteit meer dan goed te verwerken. Daarbij moet opgemerkt worden dat Enter Shikari de elektronica meer dan ooit geweldig heeft weten te combineren met de opzwepende rock. Daardoor ontstaat een rauwe sound, die toch dankzij poppy elementen goed zal liggen bij een hoop luisteraars. Neem ‘Meltdown’, dat opent als een hardcore-song, maar snel omslaat naar een meezinger voor een hele festivalweide. Of ‘Warm Smiles Don’t Make You Welcome Here’, dat een uitermate groovy beat combineert met mierzoete zang, zonder dat agressie verloren gaat. Om uiteraard weer om te slaan naar een harde rocksong in het tweede deel.

Enter Shikari heeft op het juiste moment de juiste teksten en de juiste sound gevonden voor A Flash Flood Of Colour. Dat is daardoor een afwisselend, maar vooral ijzersterk album geworden van een hele talentvolle band. Want wie de combinaties van sounds op dit album zo goed aaneen weet te rijgen, verdient een hele dikke vette pluim.
Recensent:Koen Nederhof Artiest:Enter Shikari Label:Pias
Cover The Backcorner Boogie Band - The Kotten Fields Sessions

The Backcorner Boogieband - The Kotten Fields Sessions ”Met je vrienden een toffe tijd hebben en spontane gloedvolle muziek maken...

Cover Grown Cold - Grown Cold

Grown Cold - Grown Cold No-nonsense, energiek en vastberaden, zo rept de bio over de muziek van...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT