RECENSIE: Asphyx - Deathhammer

Cover Asphyx - Deathhammer
2012-03-24 Ons eigen Asphyx heeft in haar eerste jaren van haar bestaan nooit een heel groot stempel op de Nederlandse Deathmetal scene kunnen drukken. Bands Als Gorefest en Pestilence hadden het voor het zeggen en ondanks dat Asphyx ex-Pestilence vocalist Martin van Drunen in haar gelederen had, is het grote succes nooit gekomen. Maar wie weet gaat daar dit keer wel verandering in komen. Na negen jaar van stilte bracht de band in 2009 weer een plaat uit en hoewel die nog niet veel succes bracht kan het niet anders of de opvolger Deathhammer moet het gaan doen. Ambachtelijke deathmetal, met een echt cirkelzaaggitaargeluid, zoals we dat vaak in die spannende beginjaren hoorden. Dat is waar Asphyx voor staat.

De originaliteitprijs gaat de band hier niet voor krijgen, maar de deathmetal wordt met zoveel overtuigingskracht op ons afgevuurd, dat je niet anders dan je petje af kunt nemen voor de vier heren. Het begint al met de zieke strot van Martin van Drunen die we ook van Hail Of Bullets kennen. Wie anders spuugt zijn teksten zo ongemeen smerig en intens in de microfoon als deze deathmetalgoeroe bij uitstek. Voeg daarbij de inventieve riffs, de retestrakke fundering, de perfecte productie en een klasseplaat is geboren.

Meeslepende en smerige songs als ‘Der Landser’ dat naast de schroeiende riff afsluit met een stukje ijskoude doommetal waar een ijsbeer nog kippenvel van krijgt, zijn de standaard op deze plaat. De naargeestige solo maakt het nummer compleet af. Ook het licht epische en lange ‘Minefield’ heeft een behoorlijk doomtik meegekregen, maar blijft in de basis een deathmetal nummer. De slepende song is het absolute hoogtepunt van het album. Daar tegenover staan heerlijke snelle en brute songs als ‘Reign Of The Brute’, ‘Deathhammer’ en ‘Vespa Crabro’. Nummers die je allemaal een ferme schop onder de kont geven. Het bijna acht minuten durende dragende ‘As The Magma Mammoth Rises’ sluit het album in stijl af en laat je in vertwijfeling achter.

Verschroeiend, dodelijk, inventief, retehard, zwartgallig, smerig, het zijn zomaar wat termen om de muziek op Deathhammer te definiëren. Dit is absoluut de beste plaat van Asphyx sinds de band met de klassieker The Rack de Nederlandse muziekscène lang geleden onveilig maakte. Zolang deathmetal zo kan klinken is dit genre nog lang niet dood. Wat een klasseplaat!
Recensent:Jan Didden Artiest:Asphyx Label:Century Media
Cover Silverstein - Short Songs

Silverstein - Short SongsOndergetekende zag Silverstein ooit live. Niet geheel vrijwillig, en wat...

Cover Napalm Death - Utilitarian

Napalm Death - Utilitarian Napalm Death , de grondleggers van de meest extreme vorm van metal, zijn...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT