RECENSIE: Oh Mercy - Great Barrier Grief

Cover Oh Mercy - Great Barrier Grief
2012-04-26 Eind jaren ’80 kwam Bob Dylan’s Oh Mercy uit. Eén van zijn betere platen van dat decennium. Alexander Gow en Thomas Savage hebben dat album beluisterd en zijn de titel nooit vergeten. Het inspireerde hen tot de naam van hun band, Oh Mercy.

Ooit begonnen als duo, vertrok Thomas Savage jaren geleden en Alexander Gow ging op zoek naar nieuwe muzikanten. Inmiddels behoren bassist Eliza Lam, gitarist Simon Okely en drummer Rohan Sforcina tot de vaste bandleden en als kwartet brachten zij in 2009 het debuutalbum Priviliged Woes uit. En nu is daar dus Great Barrier Grief. Vorig jaar verschenen in Australië, nu verkrijgbaar in de Benelux. En dat internationale doet de band zichtbaar deugd (zo wordt 3FM in het bijgeleverde boekje bedankt voor het draaien van bonustrack ‘Can’t Fight It’). Je zou dus al het één en ander van Oh Mercy gehoord kunnen hebben.

Om maar met ‘Can’t Fight It’ in huis te vallen; een liedje met hetzelfde thema als de rest van de cd: liefdesverdriet. De stem van Alexander Gow is soms bijna vergelijkbaar met Thom Yorke, als hij simpele popliedjes zou maken. Al doet de term ‘simpele pop’ Oh Mercy tekort. Muzikaal gezien, is het een typische lenteplaat, aanstekelijke gitaarlijntjes en een zachte, lichte stem. A-typisch op zo’n ogenschijnlijke niks-aan-de-hand lenteplaat, zijn de teksten van romanticus Gow. Poëtisch en diep, allen over de liefde die niet zo mocht zijn. Van Bob Dylan is trouwens weinig terug te horen op Great Barrier Grief, ondanks dat hij een grote inspiratie vormde voor de band. De laatste bonustrack ‘Get You Back’ bevat weliswaar een mondharmonica, maar die doet dan meer aan het vroegste werk van Bruce Springsteen denken.

Great Barrier Grief voelt niet aan als een groot verdriet ter grootte van het enorme rif in de Koraalzee. Het klinkt bijna opgewekt. Zo verwerk je liefdesverdriet Oh Mercy-stijl; met een glimlach en een lentezonnetje.
Recensent:Rutger Otto Artiest:Oh Mercy Label:Rough Trade Distribution
Cover Little Trouble Kids - Adventureland

Little Trouble Kids - AdventurelandLuister je regelmatig Studio Brussel? Of heb je afgelopen Record Store Day...

Cover Aidan - Le Grand Discours

Aidan - Le Grand Discours Aidan is een Ierse folkzanger die de afgelopen tien jaar heel Europa is...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT