RECENSIE: Leo Gstrein - Someday You`ll Be King

Cover Leo Gstrein - Someday You`ll Be King
2012-11-12 Als de naam Leo Gstrein een belletje doet rinkelen, kom je vast uit Den Haag. De rest van Nederland heeft minder ervaring met deze toch wel ervaren rocker. Na eerder in bands gezeten te hebben als NoJoke en Frezno Falls, is de voormalig winnaar van de Grote Prijs van Nederland nu toe aan zijn derde album en die heet Someday You’ll Be King.

Speciaal voor de gelegenheid heeft Leo Gstrein de hulp ingeschakeld van een hele hoop Haagse muzikanten. De achtergrondzang heeft de band dit keer ook niet meer zelf gedaan. Leo Gstrein heeft Someday You’ll Be King opgenomen in een Haagse kelder, alwaar de vijf heren experimenteerden met allerlei nieuwe geluiden. Naast het standaard instrumentele arsenaal van drums, gitaren, bas, keyboards en viool zijn bijvoorbeeld ook speelgoedinstrumenten te horen. En alle keyboardpartijen zijn gespeeld op keyboards die bij het grofvuil stonden.

Die verscheidenheid in apparatuur levert soms spannende muziek op (‘Kick The Big Tree’), maar vaak missen de nummers op Someday You’ll Be King een dosis rode peper. Dat de plaat door de band zelf is geproduceerd, valt te prijzen, maar iets harder had wel gemogen. En had ook gekund, want niet af en toe galmen de gitaarriffjes heerlijk uit de speakers. ‘Rain’ is één van de hoogtepuntjes, een waardig afsluiter van een album waar instrumentaal een hoogtepunt wordt bereikt.

Maar toch klinkt het allemaal niet helemaal “eigen”. Er is weinig mis met de liedjes an sich, maar schokkend vernieuwend is het niet. Daarnaast zijn de vocalen van Leo Gstrein ook niet altijd even mooi. Het klinkt ingehouden, alsof hij het nét niet haalt. Als luisteraar denk je dan: gooi het er eens uit. Iets meer power betekent vaak een wereld van verschil. In het persbericht van Leo Gstrein staat dat het geluid van de band, tot op zekere hoogte, teruggrijpt op invloeden van namen als Graham Coxon, Elbow en Radiohead. Tot op zekere hoogte, inderdaad. Maar eigenlijk niet echt.
Recensent:Rutger Otto Artiest:Leo Gstrein Label:Eigen Beheer
Cover Multi-Panel - All It Takes

Multi-Panel - All It TakesDe Bredanaar Ludo Maas maakt onder de naam Multi-panel al sinds ongeveer...

Cover Matchbox 20 - North

Matchbox Twenty - North Ze lijken massaal terug te keren: bands die hun hoogtijdagen hadden in de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT