RECENSIE: Leo Gstrein - Strange Ways to Save the World

Leo Gstrein – Strange Ways To Save The World
2009-04-18 Voor pop/rockminnend Den Haag en omstreken is Leo Gstrein al jaren een vaste waarde. Zijn grootste wapenfeiten zijn daarbij vooral zijn jaren als frontman van Nojoke en van Frezno Falls. Met deze laatste band bracht hij in 2004 nog het prima Morningstar uit, met daarop het lokale hitje ‘Inside Outside’. Ook schopte hij het met deze band daarvoor al tot een van de hoofdpodia van Waterpop. Toch iets waar veel beginnende bands van dromen. Toch?

Strange Ways To Save The World is inmiddels het derde solo album van Gstrein, met gitarist Martijn Ruinard (ex-Frezno Falls) als zijn inmiddels vaste rechterhand en broer Manfred op drums. Het album opent sterk met het levensgevaarlijke ‘Everbreeze’. Levensgevaarlijk? Ja, levensgevaarlijk ja, want het liedje vreet zich via je hersenpan een weg naar binnen en lijkt zich daar heerlijk te nestelen. Typisch een groeiliedje ook, dat hoe langer hoe beter wordt. Wat wel opvalt is dat de zang van Gstrein net iets te zacht in de mix is weggestopt. Op zich jammer, want hij heeft een prima Amerikaans aandoende stem die uitstekend past bij de pop/rock die hij ook hier weer brengt.

Het samen met Ruinard gepende ‘Don’t Stop’ is een lekker midtempo popliedje, dat opbouwt naar een sterk stevig refrein. Ik kan me voorstellen dat dit liedje het ook live erg goed zal doen. En zo staan er op het album meer sterke liedjes, al is het moeilijk om een echt hoogtepunt aan te wijzen. En daar ligt ook een beetje het manco van dit album. Hoewel alles prima verzorgd klinkt en de arrangementen goed zijn uitgedacht ontbreekt het vaak nog aan een hook die blijft hangen. Ook zijn de liedjes relatief aan de lange kant, met een gemiddelde van ruim vier minuten. Zo is het catchy ‘Shy Girl’ zeker ¾ minuut te lang. Aan het einde van het album zit trouwens nog een geslaagde truc. Hier komt het refrein van ‘Everbreeze’ ineens a capella een aantal keer voorbij. Precies, het refrein van dat levensgevaarlijke liedje. Hebben ze dus zelf ook goed op waarde weten te schatten, deze mannen.

Strange Ways To Save The World is al met al een prima album geworden. Al heb ik het idee dat Leo Gstrein meer in zich heeft.


Meer recensies van Leo Gstrein:
- 20-07-2006: Underneath the Willow Tree;
- 25-07-2004: Morning Star (met Frezno Falls)
- 16-06-2002: Inside Outside (met Frezno Falls).
Recensent:Chris Dietzel Artiest:Leo Gstrein Label:Eigen Beheer
Various Artists – War Child: Heroes

Various - War Child HeroesNa The Help Album , 1Love en Help!: A Day In The Life verschijnt nu het...

Mando Diao - Give me Fire!

Mando Diao - Give me Fire! Bjorn Dixgård, leadzanger en naamgever van Mando Diao kreeg in zijn droom...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT