RECENSIE: Tindersticks - The Something Rain

Cover Tindersticks - The Something Rain
2012-05-25 Ik weet het nog goed: in 2001 speelden zowel Tindersticks als Tool, als Radiohead op Pinkpop. En ook nog op dezelfde dag, direct na elkaar. Dat kun je je haast niet meer voorstellen, gezien de stukken minder spannende programmering van de afgelopen jaren.

Wat ik me ook nog goed herinner, is dat een aantal mensen in het publiek elkaar met tranen in de ogen in de armen viel toen Tindersticks klaar was met haar optreden. Want ja, zo mooi was het dus geweest. En zoveel emotie weten hun songs dus bij een aantal mensen op te roepen. Ik heb zelf niet het hele optreden meegekregen. Maar wat ik ervan meekreeg, maakte wel diepe indruk. Neem bijvoorbeeld het tranentrekkend mooie ‘Another Night In’ van hun album Curtains, dat ergens tegen het einde de 3FM tent in geslingerd werd. Je voelde gewoon het kippenvel door de tent gaan.

Niet voor niets kijkt een behoorlijke schare fans dus iedere keer weer halsreikend uit naar een nieuwe release van deze unieke band. The Something Rain (intrigerende titel weer trouwens) is inmiddels hun negende album. Enkele verzamelaars niet meegerekend dan. De band heeft hier en daar weleens geprobeerd om qua sound een lichte koerswijziging in te slaan. Op dit album klinken de songs vooral heel vertrouwd. Zowel qua sound als qua thematiek. Het wemelt namelijk weer van de mislukte liefdes, tot mislukken gedoemde liefdes, onbereikbare liefdes, onbeantwoorde liefdes etc.

Neem bijvoorbeeld de opener ‘Chocolate’. Negen minuten lang wordt in een tergend traag tempo het verhaal vertelt van een heftige one night stand. Inclusief bizarre ontknoping: “Shit, you’re a chap!”. Daarna neemt de eerder al vooruitgeschoven single ‘Show Me Everything’ het stokje over. Een prachtig onheilszwanger liedje, dat zeker live diepe indruk zal gaan maken. En zo zijn er meer hoogtepunten waarvan je nu al weet dat die je live gaan inpakken. Wat mij betreft behoren ‘This Fire Of Autumn’, ‘A Night So Still’ en vooral ‘Medicine’ daar zeker toe.

The Something Rain is Tindersticks in bloedvorm. Zodra de laatste klanken van het instrumentale en afsluitende ‘Goodbye Joe’ zijn weggestorven duurt het even voordat je weer op aarde bent geland. Want opnieuw is het ze gelukt om je alles om je heen te laten vergeten.
Recensent:Chris Dietzel Artiest:Tindersticks Label:City Slang
Cover High On Fire - De Vermis Mysteriis

High On Fire - De Vermis MysteriisDe kudde buffels is weer gearriveerd. Na het iets minder ontvangen Snakes...

Cover Zwart Licht - Leeroy Draait Door

Zwart Licht - Leeroy Draait Door In 2009 sloeg Bliksemschicht in als een bom en zette het Zwart Licht op...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT