RECENSIE: Zorita - Amor Y Muerte

Cover Zorita - Amor Y Muerte
2012-06-15 Jarenlang leek de Nederlandse markt voor Balkanmuziek zeer beperkt. Uiteraard werd de stijl gespeeld door enkele bandjes, maar op de Amsterdam Klezmer Band na leverde dat weinig sterke Balkan cd’s op. Voor meer releases moest je de blik daadwerkelijk op de Balkangebieden zelf richten. In dit voorjaar blijkt daar plotsklaps verandering in te komen. Cd’s van Nederlandse bands als Amariszi en Klavan Gadje werden hier reeds gerecenseerd. Met het debuut van Zorita kan zich nog een ijzersterke polderbalkanband in dit rijtje scharen. De groep is dan ook geen onbekende in het muzikale landschap. In 2010 werd de Grote Prijs van Nederland al binnen gesleept. Een jaar daarvoor de Amsterdamse Popprijs. Nu ligt dan eindelijk het debuutalbum Amor Y Muerte in de winkels.

Het gezelschap benut wederom volop de mogelijkheden van de Balkan. Daarnaast duiken er ook hier weer volop andere genres op. De trompetsolo tijdens ‘El Presidente’ lijkt rechtstreeks uit een Ennio Morricone film opgevist. Ook is de keuze om veel nummer in het Spaans te spelen een zeer geslaagde. Tijdens ‘Rumba Para Los Muertes’ doemt er hierdoor zelfs even een stukje Argentijnse tango op. Desondanks zijn het gewoon de uptempo Balkanbeats waar de cd het meeste knalt. Opgefokte gitaarritmes worden gecombineerd met stuwende blazers en enthousiaste vioolmelodieën. Dit zijn momenten waarop Zorita stilzitten en depressief zijn onmogelijk maakt. Tijdens de cover van Leonard Cohen zijn ‘Dance Me To The End Of Love’ krijgt het nummer een volslagen nieuwe en zeer dansbare definitie. De wereldberoemde beschreven “Beauty Of The Burning Violin” blijkt ineen keer een zigeunerriedel te zijn.

Amor Y Muerte mocht dan even op zich hebben laten wachten, het was het geduld waard. Zorita speelt de Balkan passievoller dan ooit. Op fantastische wijze weet de groep daarnaast elementen van Spaanse ballades en Zuid Amerikaanse muziek in de nummers weg te werken. Het kan niet anders of dit gaat in de live uitvoering ook een groot feest worden!
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Zorita Label:Suburban
Cover Garments - The Need to Belong

Garments - The Need to BelongMonstertux. Misschien roept dat je meer op dan huidige bandnaam Garments ....

Cover Absynthe Minded - As It Ever Was

Absynthe Minded - As It Ever Was Eind 2009 verscheen Absynthe Minded , het vierde album van de gelijknamige...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT