RECENSIE: Absynthe Minded - As It Ever Was

Cover Absynthe Minded - As It Ever Was
2012-05-24 Eind 2009 verscheen Absynthe Minded, het vierde album van de gelijknamige band. Deze plaat bevatte pareltjes als ‘Moodswing Baby’ en de hit ‘Envoi’ en werd terecht zeer goed verkocht. Ruim twee jaar later komt Absynthe Minded met de langverwachte opvolger As It Ever Was.

Vergeleken met het vorige album is er op As It Ever Was wel het één en ander veranderd. Op Absynthe Minded hoorden we veel melancholie, die werd versterkt door veelvuldig gebruik van gipsyachtige vioolpartijen en een vleugje jazz. Het geluid van de band deed hiermee sterk denken aan het rustige materiaal van dEUS, ten tijde van In A Bar Under The Sea. Alleen dan net wat toegankelijker.

Op dit nieuwe album klinkt Absynthe Minded nog een stuk toegankelijker en is vooral de productie nogal gladjes. Ook zijn er duidelijk meer rockinvloeden in de muziek geslopen. Dit laatste is duidelijk te horen in de titeltrack ‘As It Ever Was’, een rocknummer met violen en een uiterst catchy refrein. Ook ‘You Will Be Mine’ en ‘Fighting Against Time’ zijn rocksongs. Dit laatste nummer heeft een typisch Britse feel (The Kooks).

Het mooie, melancholische openingsnummer ‘Space’ ligt meer in het verlengde van het vorige album en haalde al de eerste plaats in Studio Brussel’s Afrekening. Ook het swingende ‘Only Skin Deep’ en het gejaagde ‘Crosses’ liggen duidelijk in de lijn van Absynthe Minded. In ‘Crosses’ wordt de aandacht vooral opgeëist door de geweldige vioolpartij.

Een echt afwijkend nummer is ‘Little Rascal’, waarin Absynthe Minded experimenteert met Indiase geluiden en een drumcomputer. Het resultaat is zeker niet het beste nummer op As It Ever Was, maar desondanks wel erg interessant.

As It Ever Was is even wennen, vooral door de andere sound en de toegenomen rockinvloeden. De muziek van Absynthe Minded is hierdoor duidelijk toegankelijker geworden, maar ook minder onderscheidend. Wat gelukkig is gebleven, zijn de sterke liedjes. Dit gezegd hebbende, horen we op dit album voorlopig nog geen nieuwe ‘Envoi’ of ‘Moodswing Baby’. Hiermee is As It Ever Was een prima plaat, maar wel duidelijk minder dan zijn voorganger.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Absynthe Minded Label:Pias
Cover Zorita - Amor Y Muerte

Zorita - Amor Y MuerteJarenlang leek de Nederlandse markt voor Balkanmuziek zeer beperkt. Uiteraard...

Cover Aborted - Global Flatline

Aborted - Global Flatline Het Belgische deathgrind gezelschap Aborted is een band die in de zeventien...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT