RECENSIE: TDTMCM - Beste. Stuurlui. Ooit.

Cover TDTMCM - Beste. Stuurlui. Ooit.
2012-05-25 TDTMCM, oftewel “The Don’t Touch My Croque_Monsieurs”, is een viertal uit Amsterdam Noord dat bestaat uit vocalist Abel, gitarist Kaj, bassist Rowan en drummer Papalino. Na Ruimtemissie: Schruimtemissie uit 2010 komt de band met het tweede album Beste. Stuurlui. Ooit.. Hierop laat TDTMCM een volstrekt eigen geluid horen, dat bestaat uit gelijke delen Heideroosjes, De Kift en Osdorp Posse en dat door de band zelf wordt omschreven als pop-punk-hop.

Beste. Stuurlui. Ooit. is een conceptalbum met een nautisch thema. Dit komt onder andere terug in tracktitels als ‘Piratenkoning’, ‘Diep In De Zeemeermin’ en ‘W R P Raad’ (spreek uit als ‘We Are Piraat’). Het nautische thema komt ook muzikaal terug, bijvoorbeeld in het zeemanslied’ En We Ete Allemaal’.

Het idee van een conceptalbum wordt versterkt door de paar stukjes gesproken tekst tussen de songs door. Deze zijn ingesproken door Jeroen Zijlstra, zanger en trompettist van de band Zijlstra, die ook trompet speelt op Beste. Stuurlui. Ooit.. Deze gesproken stukken doen sterk denken aan de gesproken gedeelten op Brik, de laatste plaat van De Kift.

Beste. Stuurlui. Ooit. opent met het geweldige nummer ‘Amsterdam Noord’. Deze ode aan het gelijknamige stadsdeel is een springerig punknummer met een erg sterke en bovendien originele tekst. Het nummer nestelt zich dan ook meteen in je hoofd. Dit laatste geldt ook voor het iets hardere ‘Dom Gedrag’. Deze song bevat aan het eind ook nog een lekkere en vrij onverwachte gitaarsolo.

‘Piratenkoning’ is een behoorlijk harde song met metal-achtige riffs en dito gitaarsolo. Ook ‘W R P Raad’ is lekker hard, maar heeft wel een wat rustiger en lekker meezingbaar refrein.

Net als je halverwege Beste. Stuurlui. Ooit. denkt te weten wat je van TDTMCM kunt verwachten, komt de band met ‘Diep In De Zeemeermin’, dat heel anders klinkt. Na een hard en tamelijk experimenteel gedeelte, volgt een haast verstilde ballad. Tegen het eind wordt het nummer weer erg hard. Hierna volgt met ‘Opzet’ opnieuw een wat experimenteel nummer, waarin het tempo opmerkelijk lager ligt dan op de eerste helft van Beste. Stuurlui. Ooit.. Dit laatste geldt ook voor het reggae-achtige ‘Je Hebt Gelijk’, al heeft deze song wel weer een wat sneller refrein.

Het hoogtepunt van Beste. Stuurlui. Ooit. is de ruim elf minuten klokkende afsluiter ‘De Wereld Is Net Niet Genoeg’. In deze song komt eigenlijk alles voorbij wat TDTMCM zo leuk maakt. Het nummer is bovendien mooi opgebouwd, met een rustige aanloop, een lang hard gedeelte en aan het eind opnieuw een rustigere passage.

Beste. Stuurlui. Ooit. is een ontzettend leuke en bovendien originele plaat, die het verdient om door een groot publiek gehoord te worden. Beste Nederlandse plaat van dit jaar tot nu toe.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:TDTMCM Label:Eigen Beheer
Cover Black-Bone - Back to Mayhem

Black-Bone - Back to Mayhem Black-Bone bestaat al meer dan vijf jaar, maar komt nu pas echt met...

Cover Amariszi - Balkan Chaotika

Amariszi - Balkan Chaotika Het gezelschap van Amariszi vormt een van de jongste Balkan bands die ons...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT