RECENSIE: Amariszi - Balkan Chaotika

Cover Amariszi - Balkan Chaotika
2012-06-10 Het gezelschap van Amariszi vormt een van de jongste Balkan bands die ons land rijk is. Ze omschrijven zichzelf als “The most refreshing Balkan chaos from The Netherlands”. Met hun nieuwste album Balkan Chaotika wordt zeker bewezen dat het groepje vrienden vernieuwende Nederbalkan ten gehore brengt.

De muzikanten weten op zeer aangename wijze het melancholieke zigeunergevoel samen te laten komen met de vrolijkere ritmes. ‘Amari Szi Amari’ is zo’n pareltje. Begeleid door een accordeon zingt de zangeres een ballade die iedereen zou moeten beroeren. De zangeres levert een aardige snik in haar stem en tilt het nummer daarmee een niveau omhoog. Tijdens ‘Ludwigstein Cocek’ komen de blazers wat meer naar voren en meteen is stilstaan onmogelijk. Het opzwepende nummer is volledig instrumentaal. Het ritme nestelt zich al snel ergens diep in je hoofd om daar vervolgens niet meer uit te komen. ‘Rakia’ gaat nog een stapje dieper je hoofd in. Door de makkelijk in het gehoor liggende tekst wordt het nummer al snel de gehele dag meegezongen.

Balkan Chaotika is een voortreffelijke plaat. Het gezelschap van Amariszi weet de welbekende Balkanbeats voortreffelijk over te zetten naar een polderversie. Waar het bij grote voorbeelden Shantel, Gogol Bordello en Balkan Beat Box hoofdzakelijk om het hersenloos hossen draait, is het bewonderenswaardig dat Balkan Chaotika het melancholieke gevoel van de zigeunermuziek benadrukt. Hierdoor zal het alleen lastig worden om de festivalsuccessen van deze voorbeelden te gaan evenaren. De muziek is daarvoor te veel om alleen mee te neuriën, in plaats van de grote, beloofde Balkanchaos.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Amariszi Label: 
Cover TDTMCM - Beste. Stuurlui. Ooit.

TDTMCM - Beste. Stuurlui. Ooit. TDTMCM , oftewel “The Don’t Touch My Croque_Monsieurs”, is een viertal uit...

Cover Vinicio Capossela - Marinai, Profeti E Balene

Vinicio Capossela - La Suite Della Balena Hoewel deze Italiaanse zanger buiten zijn vaderland nooit bekendheid heeft...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT