RECENSIE: Dave Grohl - The Storyteller: Tales Of Life And Music

Grohl
2021-10-21 Wanneer je in de muziek bijna alles hebt bereikt en de wereld aan je voeten ligt en je daarnaast ook nog eens de vijftig bent gepasseerd, wordt het tijd voor een boek en dan wel het liefst een (auto)biografie. Vele boeken van dit soort zijn er al verschenen en vaak geven ze een interessant kijkje in het leven van de artiest. Ook Foo Fighters opperhoofd Dave Grohl heeft de afgelopen muziekarme periode aangegrepen om zijn leven tot nu toe aan ons toe te vertrouwen. Grohl doet het daarbij net even anders. Zoals Grohl zelf zegt koppelt hij al zijn herinneringen aan een muzikale periode of gebeurtenis in zijn leven en meestal levert dat een mooi verhaal op.

Het idee om van elk hoofdstuk een los verhaal te maken heeft als risico dat het fragmentarisch kan worden, maar gelukkig is dit niet het geval. The The Storyteller is een prettig leesbaar boek, enigszins in chronologische volgorde opgebouwd, met hier en daar een zijsprong. Elk hoofdstuk is gelardeerd met sappige, soms hilarische, anekdotes die, wanneer je ze Grohl zelf hoort vertellen nog veel mooier klinken. Sla er maar eens een interview met Grohl op na.

Het is mooi om te lezen dat Grohl zichzelf nooit spaart en dat de aimabele muzikant zichzelf (in zijn jeugdjaren) omschrijft als een talentloos buitenbeentje met hazentanden die gekweld werd door onzekerheden en dat die onzekerheden, wereldster of niet, eigenlijk nooit helemaal zijn verdwenen. Gesteund door zijn moeder, die we door het hele boek regelmatig tegenkomen, en vaak geminacht door zijn vader die het muzikantenleven maar niets vindt, durft hij toch stappen te ondernemen om zijn carrière van de grond te krijgen. Een flink doorzettingsvermogen blijkt hem dan ook niet vreemd te zijn. We weten vast allemaal nog wel dat Grohl op een Zweeds festival van het podium knikkerde en pardoes zijn been brak. Dat hij toch het concert, met gespalkt been, uit wist te spelen is tekenend voor deze man die zijn fans nooit laat zakken.

In het boek komen alle facetten van zijn carrière aan bod, en lezen we over zijn eerste kennismakingen met de punkscene, zijn audities bij punkband Scream, waarmee hij, nadat hij aangenomen is, heel Amerika in een gammel busje doorkruist. Uiteraard wordt ook zijn tijd in Nirvana, en zijn vriendschap met Kurt Cobain, belicht. Zijn liefde voor zijn grootste helden steekt hij niet onder stoelen of banken. Led Zeppelin’s meesterdrummer John Bonham wordt door Dave aangehaald als zijn grote voorbeeld, maar ook artiesten als Tom Petty en Little Richard passeren de revue.

Behalve zijn moeder, die hij adoreert, laat hij regelmatig blijken dat hij trots is op zijn vrouw en dochters. Hetgeen blijkt uit het feit dat hij tussen twee concerten door in Australië ‘even’ naar Amerika vliegt om met zijn dochters een ‘Dochters-en-Papa’s feest’ op school door te brengen.

Dat Dave altijd loyaal is naar vrienden blijkt ook wel uit het feit dat Foo Fighters al jaren in min of meer dezelfde samenstelling bestaat en zich ook als een groep vrienden presenteert. Ook kan hij nog altijd zeer geëmotioneerd raken over de dood van Kurt Cobain, maar ook de dood van zijn jeugdvriend Jimmy Swanson raakt hem nog zeer. Dat hij zich Later weer heeft verzoend met zijn inmiddels overleden vader, is tekenend voor het karakter van deze sympathieke muzikant.

De verhalende, sappige manier van vertellen en de vloeiende schrijfstijl van Grohl maakt dat The Storyteller makkelijk leesbaar is en als je daarbij je gedachten de vrije loop laat gaan, dan kan het zomaar zijn dat je het idee krijgt dat Dave Grohl met een goed glas in zijn hand aan jou zijn verhalen zit te vertellen.
Recensent:Jan Didden Artiest:Dave Grohl Label: 
Cover SeeYouSpaceCowboy - The Romance Of Affliction

SeeYouSpaceCowboy - The Romance Of AfflictionAls je het de vijfkoppige formatie SeeYouSpaceCowboy iets moet nageven, dan...

Cover Sonny Vincent - Snake Pit Therapy

Sonny Vincent - Snake Pit Therapy Sonny Vincent is zo onderdehand the last man standing van de eerste...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT