RECENSIE: Geoff Barrow & Ben Salisbury - Drokk

Cover Geoff Barrow & Ben Salisbury - Drokk
2012-06-07 Zelden. Echt heel zelden komt het voor dat Festivalinfo een 1 uitdeelt aan een plaat. En in het geval van Drokk komen de makers nóg goed weg met überhaupt een waardering. Want dit is geen muziek.

Even een uitleg. Drokk heeft als ondertitel ,,Music Inspired By Mega-City One’’ en is een geesteskind van Postishead-lid Geoff Barrow en Ben Salisbury, de filmmaker. Ze bedachten een soundtrack voor een film die niet bestaat en dit is het beschamende resultaat.

Bij de eerste luisterbeurt vloog ondergetekende naar zijn koffertje met spelletjes voor zijn Nintendo Entertainment Systeem uit 1984. En jawel, toen Double Dragon II was opgestart, klonk een vergelijkbaar geluid: een hele slechte soundtrack voor een heel slecht spelletje waarbij de pixels te tellen zijn. Natuurlijk, een 8-bit spelletjescomputer die ouder is dan ondergetekende kon niet beter, maar anno 2012 zou er heel wat meer aangevangen moeten kunnen worden met dergelijke soundtracks.

Barrow en Salisbury, maakten ooit al eens een soundtrack voor science fiction-film 2000AD. Die sneuvelde bij de montage en als die ook maar enigszins in de buurt van Drokk kwam, hebben de makers van die film groot gelijk gehad. De vraag is ook waarom niemand de productie van dit schijfje heeft weten te stoppen.

De geluiden – ik weiger dit muziek te noemen – op Drokk brengen een soort donkere sfeer door middel van een sequencer en a-ritmisch aangeslagen ultra-simpele synthesizer-klanken. Meer is het niet. Er is geen afwisseling, geen opbouw, geen ontwikkeling, geen zang. Nee, het is een monotone brij, waarbij de pauzes tussen de fragmenten het beste klinken.

Zeker van Barrow zou je beter verwachten. Hoe het ook zij: Drokk mag dan de montage dit keer overleefd hebben, postuum gaat het kleinood toch in de prullenbak.
Recensent:Koen Nederhof Artiest:Geoff Barrow & Ben Salisbury Label: 
Cover Kris Berry - Marbles

Kris Berry - Marbles Kris Berry (echte naam: Kristel de Haak) is behoorlijk aan de weg aan het...

Cover The Brian Jonestown Massacre - Ausheben

The Brian Jonestown Massacre - Ausheben Een nogal apart gezelschap, zo kun je Brian Jonestown Massacre wel noemen....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT