RECENSIE: Creature With The Atom Brain - The Birds Fly Low

Cover Creature With The Atom Brain - The Birds Fly Low
2012-06-04 Als vogels laag vliegen (met name zwaluwen), kan het wel eens gaan donderen in de lucht. Het Belgische Creature With The Atom Brain noemde het derde album The Birds Fly Low, maar de band verkeert allerminst in zwaar weer.

De muziek daarentegen is niet zonnig. De stonerrock met psychedelische invloeden rommelt uit de boxen en dendert je oren in. Al snel wordt duidelijk dat Creature With The Atom Brain hun meest toegankelijke album hebben afgeleverd. Het experimentele is in duidelijke banen geleid door producers Greg Gordon en Alain Johannes, die eerder verantwoordelijk waren voor werk van respectievelijk Triggerfinger en Queens of the Stone Age. Dat wil niet zeggen dat het strak geregisseerde nummers zijn, want uitstapjes en solo’s van de gitaren zijn er nog genoeg.

Creature With The Atom Brain valt ook bij gevestigde namen in goede aarde. Zo tourden ze met The Dead Weather, Alice in Chains en meer recentelijk met Mark Lanegan, tijdens zijn tour door Europa. De band kent Mark langer, want hij was als gast op de eerste twee platen van Creature With The Atom Brain te horen. En ook aan The Birds Fly Low leent hij zijn stem. De instrumentalen van onze zuiderburen zitten hem als gegoten.

Maar ook zonder Lanegan is de plaat sterk. Dan zijn de vocalen weer voor de rekening van Aldo Struyf. De ondertoon in de nummers is altijd wat groovy en bluesy, maar wordt nooit zo zwaar dat je er moedeloos van wordt. Alleen bonustrack ‘R-Frequency’ past met zijn onverstaanbaar en vervormde vocalen niet helemaal in de lijn van het album. Raar, maar dat is een kleinigheidje. Creature With The Atom Brain levert een prachtplaat af, met een bijna zonsverduisterende uitwerking in deze wolkloze dagen. Warmte zoals nu resulteert altijd in onweer. De vogels vliegen laag.
Recensent:Rutger Otto Artiest:Creature With The Atom Brain Label:Rough Trade Distribution
Cover Battersea - Lifted & Wounded

Battersea - Lifted & Wounded Battersea is een rockband uit het zuiden van Nederland, vernoemd naar een...

Cover Ewert and the Two Dragons - Good Man Down

Ewert and the Two Dragons - Good Man Down In de hoofdstad van Estland, Talinn, wordt ook muziek gemaakt. En eindelijk...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT