RECENSIE: Jon Bryant - What Takes You

Cover Jon Bryant - What Takes You
2012-06-15 In tijden waarin singer-songwriters als paddenstoelen uit de grond lijken te schieten begint ook John Bryant aan zijn beoogde muzikale opmars. In thuisland Canada geniet de man inmiddels enige naamsbekendheid en muzikale faam. Zijn eerste album mag daarvoor als hoofdverantwoordelijke worden aangewezen en inspiratiebron was ons nietige continent Europa. Voor opvolger What Takes You haalt Bryant de inspiratie echter weer uit zijn eigen achtertuin, getuige songtitels als ‘Souls of Manhattan’ en ‘Ontario’. En eerlijk is eerlijk: Bryant levert een fijn album af.

Het eerste dat opvalt aan het album is dat we het stereotype van de doorsnee singer-songwriter ook op Bryant mogen toepassen: verhalende introspectieve teksten onder het genot van rustig en ingetogen gitaarwerk. Het tweede dat opvalt is de stem van Bryant. Warm, uniek en doordrongen met emotie. Dit etaleert hij meteen op ‘Souls of Manhattan’ waarmee het album opent. ‘High Above The Iron’ had vervolgens zo een nummer uit de stal van Bon Iver kunnen zijn, zij het wel enkele versnellinkjes hoger afgespeeld. Het mooie stemgeluid uit de eerste track wordt echter op jammerlijke wijze vervormd tijdens dit nummer.

Bryant durft het echter wel weer aan om ‘Carolina (in My Mind)’ te coveren, waarvan het origineel afkomstig is van niemand minder als James Taylor. Dat hem dat goed afgaat is slechts een blijk van zijn muzikaliteit en fijne stem, alhoewel de uitvoering van de cover juist weer niet getuigt van veel durf of vernieuwingsdrang. Het doet namelijk wel heel erg terugdenken aan het origineel. ‘Take Me If You Must’ zorgt uiteindelijk nog voor het broodnodige hoogtepunt van de plaat. Klein minpuntje is er namelijk wel: het kabbelt allemaal iets te lang op eenzelfde tempo voort zonder echt opvallende hoogtepunten. ‘Take Me If You Must’ brengt daar dus echter op de valreep verandering in met fonkelend banjospel en fijne blazers.

What Takes You is een goede plaat voor de regenachtige momenten die ook deze zomer vast en zeker weer zullen voorkomen. Het is vooral een leuke ‘luisterplaat’ maar ook niets meer dan dat, de plaat bevat namelijk net iets te weinig echte hoogtepunten om daadwerkelijk onderscheidend te worden. Bryant is desalniettemin een begaafd singer-songwriter met een goede stem en dus vast en zeker iemand om in te gaten te houden de komende jaren.
Recensent:Mick Claessens Artiest:Jon Bryant Label:It\'s All Happening
Cover Peter Hammill - Consequences

Peter Hammill - Consequences Peter Hammill is een oude rot in de muziekwereld. In de jaren zeventig was...

Cover Battersea - Lifted & Wounded

Battersea - Lifted & Wounded Battersea is een rockband uit het zuiden van Nederland, vernoemd naar een...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT