RECENSIE: Dan Le Sac - Space Between the Words

Cover Dan Le Sac - Space Between the Words
2012-07-07 Dan Le Sac is bekend geworden met het werk wat hij samen met Scroobius Pip gemaakt heeft. Hun samenwerking ‘Thou Shalt Always Kill’ is wellicht een van de bekendere, en zeker een van de betere kritische nummers van de afgelopen jaren. Op Space Between The Words heeft Dan Le Sac voor gekozen om na zijn beroemde samenwerking in zijn eentje verder te gaan en zelf de kar te gaan trekken net als op Distraction Pieces. Toch hoeft hij dat gelukkig niet helemaal in zijn uppie te doen. Merz, Sarah Williams White, Emmy the Great, Joshua Idehen, B Dolan, Frazer Rowan, HowAbouthBeth en Pete Hefferan staan hem bij op zijn solodebuut.

De muziek zelf varieert van bijna ambient naar het wat ruigere werk. Wat dat betreft ligt de kwaliteit van het album hem dan ook in het geheel, want dat staat als een huis. Door op zijn album een uitgebalanceerde mix te bieden kan hij nieuwe fans uit zowel de indie, dance, hip hop als electronica tevreden stellen, zonder de oude fans van hem te vervreemden. Na het openingsnummer ‘Long Night of Life’ volgt de eerste single van het album. Dit is het poppy nummer ‘Play Along, ’waarvan zowel de baslijn als de zangeres wat doen denken aan het werk van Britney Spears.

Opvallend genoeg wordt deze eerste single op het album meteen gevolgd door de tweede single. Dit nummer heet ‘Memorial’ en is een zwoel nummer wat dan weer in het verlengde van de muziek van Portishead ligt. Zo bezien lijkt Dan een hele andere weg ingeslagen te zijn. Toch is dit niet helemaal het geval, want hij blijft op nummers ‘Tuning’ en ‘Caretaker’ redelijk dicht bij zijn eerdere werk. Strakke beats met rappers die er hun vocalen in haast ‘spoken word’ overheen leggen. Toch redt hij het ook als hij een nummer in zijn eentje maakt, zo is ‘Hold Yourself Lightly’ is een instrumentaal breakbeat nummer wat heerlijk klinkt en zo weet Le Sac met een minimale ondersteuning van afsluiter ‘Cherubs’ in een volledig andere stijl een heerlijk sfeervol nummer te maken.

Hoewel de nummers vele stijlen omvatten heeft Dan Le Sac ze wel zo vormgegeven en neergezet dat het geen los zand is. Zijn product vormt gewoon een duidelijk geheel. Tel daarbij op dat hij de hulp heeft gehad van zeer bekwame vocalisten en je hebt het plaatje compleet.

Dan Le Sac is in staat om met zijn muziek binnen een enkel album te laveren van nummers die doen denken aan Britney Spears, naar Massive Attack en via Portishead naar Faithless. Daarbij blijft hij ook nog eens dicht bij zijn eerdere werk, werkelijk een knappe prestatie!
Recensent:Willem Swinkels Artiest:Dan Le Sac Label:Pias
Cover Peaking Lights - Lucifer

Peaking Lights - LuciferHet label dat Lucifer uitbrengt heet Weird World en dan moeten er toch al...

Cover Dub Pistols - Worshipping the Dollar

Dub Pistols - Worshipping the Dollar De band Dub Pistols werd in 1996 opgericht door Barry Ashworth. Hij raakte...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT