RECENSIE: Dub Pistols - Worshipping the Dollar

Cover Dub Pistols - Worshipping the Dollar
2012-06-26 De band Dub Pistols werd in 1996 opgericht door Barry Ashworth. Hij raakte in het midden van de jaren ‘80 geïnspireerd door de Ibiza house en Madchester bands als Happy Mondays. Later werd hij een bekend gezicht in de Britse clubscene, waarin hij onder meer actief was als promotor en DJ. Met zijn band Dub Pistols maakt hij een perfecte mix van dub, big beat en triphop. Lekker om op uit je dak te gaan, maar dat weerhoudt de band er niet van zo nu en dan een politieke boodschap over te brengen. De titel van het vijfde album zegt genoeg: Worshipping The Dollar.

De band laat in het eerste nummer horen dat ze nog altijd ‘Alive’ is. Fijne blazers, een uptempo beat en de reggae vocalen van Red Star Lion. Het nummer hoort thuis in de playlist van elk housefeestje deze zomer. Het tempo gaat vervolgens omlaag met reggae track ‘West End Story’. De boodschap van rapper Akala, de broer van Ms Dynamite en in het refrein bijgestaan door Dan Bowskill, is serieus van toon en inhoud. Het gaat over het gebrek aan vrijheid, de ongelijkheid in de wereld en de macht van het geld: “Living in squalor, worshipping the dollar, there is no flag large enough to wrap around the horror.” Daarna is het tijd voor stoere taal. Rodney P neemt je in het nummer ‘Mucky Weekend’ mee op zijn triphoptour. Een opzwepende beat, de stapverhalen van Rodney en een catchy refrein, dit moet live een enorme klapper zijn. Een van de gaafste tracks van de plaat.

Zo is de start van het album veelbelovend en ligt de lat voor het vervolg hoog. De Dub Pistols weten het niveau gelukkig goed op peil te houden. Dat doen ze met heerlijke dub tracks zoals ‘Bang Bang’, in samenwerking met zangeres Kitten, en afsluiter ‘Give A Little Dub’. Daarnaast valt er ook nog genoeg te bewegen op onder meer ‘Rub A Dub’ en ‘Gunshot’. In dat laatste nummer is partyganger Rodney P weer te horen.

Al met al zetten de Dub Pistols met hun vijfde album een heerlijk frisse zomerplaat neer. De band vindt een goede balans tussen stevige en rustige tracks en de gastartiesten dragen er aan bij dat de plaat van het begin tot het eind blijft boeien. Worshipping The Dollar maakt van deze zomer een topzomer, ongeacht het weer. Daarnaast tip ik hierbij alle boekers, de band staat vrijwel alleen nog maar in de UK geprogrammeerd...
Recensent:Rogier Bennink Artiest:Dub Pistols Label:Pias
Cover Dan Le Sac - Space Between the Words

Dan Le Sac - Space Between the Words Dan Le Sac is bekend geworden met het werk wat hij samen met Scroobius Pip...

Cover Metric - Synthetica

Metric - Synthetica Drie jaar geleden bracht Metric Fantasies uit, het meest toegankelijke...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT