RECENSIE: Gary Nock - The Life We Learned To Live

Cover Gary Nock - The Life We Learned To Live
2012-09-14 Het gebruik van muziek voor reclamedoeleinden leidt nogal eens tot de verdere verbreiding van de desbetreffende muziek. Ook Gary Nock, singer-songwriter van beroep, ondervond dat in levende lijve. ‘Make It Better’ werd in het Verenigd Koninkrijk bekend doordat het gebruikt werd in een reclamefilmpje van Mars en daarnaast mocht ook het nummer ‘Sunlight’ als soundtrack fungeren in een reclamefilmpje van melkmerk Arla. Waarschijnlijk handige opstapjes naar meer. De vraag vooraf is natuurlijk of de geboren Brit ook een twaalftal nummers lang kan blijven boeien, zonder de hulp van bewegende beelden.

Enkele luisterminuten verder kun je het antwoord op bovenstaande vraag al geven. Gary Nock heeft geen bewegende beelden nodig om te kunnen overtuigen. Zijn stem is zijn grootste wapen en kent op sommige momenten vooral een treffende gelijkenis met Five For Fighting zanger John Ondrasik. Hoewel zijn stemgeluid ook gelinkt zou kunnen worden aan namen als David Gray en Damien Rice. Waar twee laatstgenoemden vaak een nogal melancholische toon in hun muziek verwerken laveert Nock slechts hier en daar op het randje van de zwaarmoedigheid.

Klaarblijkelijk gaat de voorkeur namelijk uit naar vrolijker en lichter gearrangeerd, werk getuige de aanstekelijke single ‘Make It Better’ en nummers als ‘Love Is Real’. Echt zwaarmoedig wordt het namelijk nergens. Nock begeleidt zichzelf overwegend op akoestische gitaar en wordt veelvuldig aangevuld door subtiele strijkers en vrouwelijke vocalen. Mede daardoor doet de intro van het rustige ‘Dynamite’ denken aan werk van Damien Rice. ‘That Perfect Day’ is waarschijnlijk het rijkst gearrangeerd en meest bombastische nummer van de plaat en zorgt voor een mooie afsluiting.

Nock’s debuutplaat The Life We Learned To Live kent eigenlijk geen echte zwakke momenten. Muzikaal gezien is het zeker niet vernieuwend of vooruitstrevend wat Nock laat horen, onderhoudend is zijn plaat daarentegen zeker wel. Wie van prettig in het gehoor liggende popliedjes houdt is bij Gary Nock namelijk aan het goede adres. Waar de reclamefilmpjes fungeerden als positieve eerste kennismaking, mag eerste langspeler The Life We Learned To Live met recht een prima visitekaartje genoemd worden.
Recensent:Mick Claessens Artiest:Gary Nock Label:!K7/V2 Records
Cover H.E.A.T. - Address the Nation

H.E.A.T. - Address the NationHet Zweedse H.E.A.T nam 2010, na twee albums, afscheid van zanger Kenny...

Cover Bevel Emboss - Celluloid

Bevel Emboss - Celluloid Bevel Emboss is een Nederlandse supergroep, oftewel een band die bestaat...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT