RECENSIE: Dave Stewart - The Ringmaster General

Cover Dave Stewart - The Ringmaster General
2012-09-15 The Blackbird Diaries van Dave Stewart werd hier op Festivalinfo niet echt denderend ontvangen. De Amerikaanse sound, de clichématige teksten, de voorspelbaarheid, geen topper dus. Alleen voor de productie scoorde het album pluspunten. Een jaar later probeert de Britse gitarist en producer het nog eens met wederom samenwerkingen en een Amerikaanse sound. Dat kan ook niet anders als je een mix aflevert van blues, soul, country en rock. Met The Ringmaster General maakt Stewart in ieder geval meer indruk dan zijn voorganger.

Het eerste pluspunt is de cover. De laatste stukjes natuur worden opgeslokt door de oprukkende gevolgen van de vooruitgang. Stewart poseert als een troubadour tussen het schouwspel. Fraai!
De productie mag er net als bij de voorganger zijn. Het album is strak gemixt en als het nodig is zit er een smerig randje aan de songs. Het houdt het album op de belangrijke momenten interessant. Zo is opener ‘I Got Love’, het duet met Joss Stone erg sterk. Het blijkt echter niet representatief. Het opvolgende duet met singer/songwriter Diane Birch, ‘Just Another Fall’ is een stuk ingetogener, en minder verrassend. Als Stewart het op ‘A Different Man Now’ even alleen doet, laat hij duidelijk horen dat hij een ballad kan maken die je raakt. Ook het melancholieke, met strijkers doorspekte ‘Drowning In The Blues’, het duet met Alison Krauss, is sterk. De langgerekte orgelklanken, de stem en het vioolspel van Krauss in combinatie met de stem en de gitaarsolo van Stewart, maken het een van de hoogtepunten van het album.

Na een drietal ingetogen tracks komt Stewart in samen met gitariste Orianthi venijnig uit de hoek met ‘Girl In A Catsuit’. Het gitaargeweld schiet je om de horen en dat is precies wat het album op dat moment nodig heeft. Het is echter snel uit met de pret, want het soulvolle, sexy ‘Slow Motion Addict No. 2’ is te langgerekt en ronduit saai. Een goede track om via de pianoballad ‘You Took My love’ te skippen naar het hoogtepunt ‘God Only Knows You Now’. Een hemeltergend mooi duet tussen Stewart en Jessie Baylin, dat ze samen schreven. Meeslepend en met een flinke dosis Nashville kruipt het onder de huid en blijft het refrein nagalmen.

Het laatste pronkstukje van The Ringmaster General is de psychedelische en spannende titeltrack. Passend bij de cover van het album werkt de song bezwerend. Stewart stapt hiermee even van de gebaande paden af en dat had hij voor het mooie meer moeten doen. The Ringmaster General is een aardige luisterplaat die af en toe wordt onderbroken door uptempo tracks als ‘Story Of Succes’. Juist die onderbrekingen geven het album dat zetje om The Ringmaster General aan te schaffen.
Recensent:Ruud de Zwart Artiest:Dave Stewart Label:Suburban Records
Cover Dowzer - Facing Paper Tigers

Dowzer - Facing Paper TigersHet is en blijft een leuk en sympathiek bandje dat Weezer. Waar zij inmiddels...

Cover Maximilian Hecker - Mirage Of Bliss

Maximilian Hecker - Mirage Of Bliss De Duitser Maximilian Hecker zal slechts bij enkelen een belletje doen...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT