RECENSIE: Wintersleep - Hello Hum

Cover Wintersleep - Hello Hum
2012-10-06 Juno-award winnaars Wintersleep bouwen sinds 2001 aan een zeer respectabele carrière. De Canadezen stonden al in het voorprogramma van Editors en Paul McCartney en met de release van Hello Hum heeft de band alweer haar vijfde album in de winkels. Toch bleef de doorbraak naar het grote publiek al die jaren uit.

En na een handvol langspelers begint de vraag toch op te borrelen: Waarom? Hello Hum staat, net als de voorgangers, op een kruispunt waar indie en folk samen komen. Het laat het geluid van bands zoals Interpol en Editors horen in nummers als ‘Zones’ en ‘Unzipper’, terwijl ‘Saving Song’ en ‘Someone, Somewhere’ Fleet Foxes in de herinnering roepen. Al doet Wintersleep dat laatste wel zonder de herkenbare harmonieën.

Hoe kan het dat een band een album met goede liedjes aflevert zonder echt gehoord te worden? Met zanger Paul Murphy hebben de Canadezen een sterke troef in huis en het vijftal mixt de twee eerdergenoemde populaire genres met verve. Hitgevoeligheid moet het antwoord zijn. Singles ‘Nothing Is Anything (Without You)’ en ‘In Came The Flood’ zijn prima nummers, maar missen een refreintje dat een hele zaal kan meezingen. Het is een bekend probleem op albums van Wintersleep.

Want hoewel de band het bekende geluid uitbreidt en veel sterke punten uitvergroot, zijn de mindere kanten er nog niet helemaal uit. Wintersleep is donker en zwaarmoedig. Dat zijn ze elf nummers lang, vaak muzikaal, soms vooral tekstueel. Dat begint zich in het laatste deel van het album te wreken. Eerder genoemde nummers ‘Zones’ en ‘Someone, Somewhere’ zijn op zichzelf goede liedjes, maar springen er op het einde niet meer uit. Ook voor de zes minuten durende afsluiter ‘Smoke’ geldt dat. Het droeve geluid van de nummers begint langzaam maar zeker door elkaar te lopen.

Wintersleep levert met Hello Hum een album af dat tegen de beste indie-albums van 2012 op kan, maar de vraag is of het de aandacht krijgt die het verdient. Het gebrek aan nummers die zich na één luisterbeurt in je hoofd nestelen en de constante melancholie eisen na een dik half uur hun tol. En laat het album nou net driekwartier duren.
Recensent:Jelger Woudstra Artiest:Wintersleep Label:Munich Records
Cover The Daredevil Christopher Wright - The Nature Of Things

The Daredevil Christopher Wright - The Nature Of Things The Daredevil Christoffer Wright bestaat uit de broers Jon en Jason Sunde...

Cover Tender Trap - Ten Songs About Girls

Tender Trap - Ten Songs About Girls Vergis je niet in de naam. Tender Trap is een andere band dan The Temper...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT