RECENSIE: Pole Shift Survival Group - About The Sun & How The Seasons Change

Cover Pole Shift Survival Group - About The Sun & How The Seasons Change
2012-10-29 Pole Shift Survival Group noemt zichzelf een “open source music group” waar iedereen aan kan bijdragen. Hoe dat in de praktijk werkt? Geen idee, maar dat het werkt blijkt wel uit dit debuutalbum. Twaalf sprankelende gitaarliedjes presenteren ze hier, opgenomen gedurende vier seizoenen in 2009, 2010 en 2011. En heerlijk helder en radiovriendelijk geproduceerd door de bandleden zelf en Maurice ‘Mouse’ Bom.

Het album ademt op een of andere manier een aangename sfeer van popklassiekers. Dat zit ‘m niet alleen in de invloeden maar zeker ook in de details. Zo eindigt de eerste song (en single) ‘Real’ met een heerlijke oldschool fade out tijdens een instrumentaal outro. Waarna deze naadloos overloopt in de tweede song ‘Bees On Lemonade’. Dat ook nog eens aftrapt met een zanglijn die herinnert aan Grant Lee Buffalo. Niet geheel toevallig ook iemand die zijn invloeden uit het rijke popverleden haalt.

Prachtig liedje trouwens, dat ‘Bees On Lemonade’. Maar eigenlijk kent het album meerdere fijne momenten waar het pophart sneller van gaat kloppen. De heerlijk uptempo titelsong dwingt bijvoorbeeld door zijn mooie zomerse refreinen af dat je er niet stil bij kunt zitten. Zelfs al zou je het willen. En ‘Tricked’ volgt daarna dan weer met een laagje melancholie dat je weer terugdwingt in je stoel tot luisteren en genieten.

Zo wisselen de fraaie gitaarsongs elkaar af. Tot aan de mooi opgebouwde slotsong ‘Everyone Is Talking’ aan toe, die je achterlaat met een honger naar meer. About The Sun & How The Seasons Change is een indrukwekkend visitekaartje van een band die weet hoe een klassieke popsong moet klinken, zonder dat het plagiaat wordt. Nóg een echt uptempo song ergens in de tweede helft van het album was waarschijnlijk wat effectiever geweest, maar dan ga je zoeken naar kritiekpunten. Het album klinkt verder opvallend af en doordacht, tot aan de kleinste details aan toe. Ik zou zeggen: toeren met die plaat, en het kan haast niet anders of beetje bij beetje gaat een groot deel van Nederland voor de bijl.
Recensent:Chris Dietzel Artiest:Pole Shift Survival Group Label:Coast To Coast
Cover Hans Van Lier & The Sidekicks - Blues And More Than Blues

Hans Van Lier & The Sidekicks - Blues And More Than The Blues Hans van Lier is een Groningse bluesgitarist, die reeds op bescheiden...

Cover Nightstalker - Dead Rock Commandos

Nightstalker - Dead Rock Commandos Griekenland zit zwaar in de shit, dat mag duidelijk zijn. Maar ondanks of...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT