RECENSIE: KUBB - Mother

KUBB - Mother
2006-05-04 Na eind vorig jaar Groot-Brittannië te hebben veroverd, moet nu het vasteland van Europa gaan volgen. Vooruitlopend op de Europese release van KUBB’s debuutalbum Mother werd er allereerst de single Wicked Soul uitgebracht. Dit leverde in Nederland een hitnotering op. Wicked Soul blijkt geen dwarsdoorsnede te zijn van het gehele album. Waar Wicked Soul een up-tempo, makkelijk in het gehoor liggend nummer is, zijn de meeste nummers op dit album meer complex en lang niet altijd zo vrolijk.

Het merendeel van de songs op dit album worden gevormd door op piano gespeelde melodielijnen en zijn soms ingetogen en een andere keer weer euforisch. Dit album verraadt invloeden van zowel Muse als Radiohead. Luister maar naar de openingstrack Remain en bijvoorbeeld Somebody Else. In dit laatste nummer doet de zang van Harry Collier heel erg denken aan Matthew Bellamy van Muse. De opbouw van veel songs doet ook denken aan genoemde bands. Een rustig en melodieus begin dat vaak uitmondt in een ruiger einde met, zang die de hoogte ingaat.

Mother blijkt een gevarieerd album te zijn. Up-tempo hitgevoelige liedjes worden afgewisseld met meer rustige, weemoedige nummers. Hetgeen alle nummers op dit album aan elkaar verbindt is de zang van Collier. Zijn specifieke stemgeluid zorgt voor eenheid op dit gevarieerde album. Dit gegeven in combinatie met de goed uitgedachte arrangementen en de pakkende melodielijnen, maken dit debuut tot een succesvol geheel. De teksten van Collier blijken veelal autobiografisch te zijn en handelen over religie, liefde en zijn overwonnen drugsverslaving. Het religieuze aspect valt te verklaren door het feit dat Collier een zoon van een priester is en daarmee in zijn jeugd niet om het geloof heen kon. In Grow krijgt dit religieuze aspect wel een heel expliciet karakter en vormt enigszins een vreemde eend in de bijt.

Dit album maakt mij in ieder geval nieuwsgierig hoe KUBB het er live vanaf gaat brengen. 25 mei zal KUBB haar Nederlandse vuurdoop krijgen in de Melkweg in Amsterdam en ook op Pinkpop zijn ze dit jaar van de partij.
Recensent:Rob Mestrom Artiest:KUBB Label:Mercury Records
Miss Antarctica - Lost Electricity

Miss Antarctica - Lost ElectricityHet debuutalbum van Miss Antartica heeft vier jaar op zich laten wachten,...

Delhi Sweet - Painted Hills

The Delhi Sweet - Painted Halls Een boycot van boter voor Maarten van der Kamp en zijn collega-bandleden. De...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT