RECENSIE: Crowbar - Obedience Thru Suffering

Cover Crowbar - Obedience Thru Suffering
2012-12-01 In 1988 voegt zanger/gitarist Kirk Windstein zich bij de hardcore punkformatie Shell Shock. Nadat een van de bandleden zelfmoord heeft gepleegd, gaat de band verder onder de naam Aftershock. Voordat de band na verschillende wisselingen in samenstelling – maar met vaste waarde Windstein – in 1991 de naam Crowbar aanneemt, heet de band eerst nog Wrequiem en The Slugs.

In 1991 debuteert de band met het album Obedience Thru Suffering. De formatie uit New Orleans, Louisianna heeft zijn eigen sound gevonden. Crowbar is de hardcore (grotendeels) ontgroeid, zet zich af tegen de snelle thrashmetal van de jaren ’80 en laat zich inspireren door het donkere geluid van Black Sabbath. Het resultaat is een combinatie van uitzonderlijk trage riffs, ver teruggestemde gitaren, zware baslijnen en slepende drumpartijen. Slechts in bepaalde breaks of in de slotseconden van een nummer is er ruimte voor snelheid en riffs die verwijzen naar hun hardcore verleden.

Windstein neemt de luisteraar ook tekstueel gezien mee naar de donkerste ruimten van het menselijk brein. “I’m trapped in darkness. Life is no more. Unending pain and agony. Waiting in silence cold and alone. Must I live out death endlessly”, luidt het eerste couplet van openingstrack ‘Waiting In Silence’. Dat is nog maar het begin van wat komen gaat. De emotie waarmee Windstein zijn verhaal vertelt en zijn door merg en been gaande gebrul, maken de sound en sfeer helemaal af.

Obedience Thru Suffering blijkt de blauwdruk te zijn voor een nieuw genre: sludge metal. De plaat is sinds 1994 out of print en het label vond het hoogste tijd voor een reissue. En terecht, want deze plaat hoort thuis in de platenkast van elke zichzelf respecterende metalhead. De productie was in ’91 niet top en gelukkig is daar niet aan gesleuteld. Rauwer en zwaarder dan dit wordt het niet.
Recensent:Rogier Bennink Artiest:Crowbar Label:SPV
Cover Vicious Rumors - Live You To Death

Vicious Rumors - Live You To DeathDe Bay Area, het gebied rondom San Francisco, is in de begin jaren tachtig...

Cover Scum of Earth - The Devil Made Me Do It

Scum of Earth - The Devil Made Me Do It In 2003 besloot horrorfanaat Rob Zombie zijn muzikale carrière even op een...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT