RECENSIE: Scum of Earth - The Devil Made Me Do It

Cover Scum of Earth - The Devil Made Me Do It
2012-11-30 In 2003 besloot horrorfanaat Rob Zombie zijn muzikale carrière even op een laag pitje te zetten om zich te richten op het schrijven en regisseren van films. Dan kun je als bandlid twee dingen doen; óf je denkt: ‘Het is mooi geweest zo, doe mij maar een 9 to 5 job’. Of je richt je eigen muzikale project op. Riggs, muzikaal brein achter Scum Of Earth koos voor dat laatste en is momenteel toe aan de derde langspeler van de band.

Voor iedereen die de vorige twee platen gemist heeft; Scum Of Earth borduurt rustig verder op het geluid dat Rob Zombie heeft gecreëerd en gooit hier een actueel sausje over. Doordat het lijkt alsof werkelijk overal flinke distortion effecten overheen zijn gehaald klinkt de band erg industrieel, als een soort overtreffende trap van Nine Inch Nails of Marilyn Manson. Het geluid van Scum Of Earth is echter wat pompeuzer doordat de basis ligt in snelle, maar redelijk eenvoudige gitaarriffs. Hier zijn bovendien flink wat drum ’n bass en dubstep elektronica overheen geproduceerd waardoor je af en toe zelfs denkt naar een act als Pendulum te luisteren. Vooral opener ‘Born again Masochist’ lijkt hier heel erg door geïnspireerd te zijn door het herkenbare geluid in de opbouwende stukken.

Door de mix van de industrial metal en de elektronische invloeden (met een hoog wob wob gehalte) komt het geheel nogal druk over en dat is wel iets waar je tegen moet kunnen. Als Marilyn Manson het rustige kindje in de klas is, dan is Scum Of Earth het ADHD jongetje. Titelnummer ‘The Devil Made Me Do It III’ is erg snel, maar luistert door de wat simplistische aanpak toch nog gemakkelijk weg. ‘Zombies Vs. Skeletons’ heeft in tempo nog een zekere gematigdheid, net als in ‘Pray’ maar het geluid is erg kolossaal en lijkt van elke hoeken en gaten op je af te komen. Het meest extreem is echter de track ‘Ghost’, waarin de gierende samples je om de oren vliegen en werkelijk alle remmen los gaan als een schizofrene mummie.

Wat The Devil Made Me Do It overeind houdt is de thematiek. Al die chaos, heftigheden en de combinatie van metal met flink wat elektronica passen erg goed bij de sfeer van duisternis, horror en verderf. En hoewel dit thema zeker niet uniek is, zorgt Scum Of Earth toch voor een intensere beleving dan in het verleden is gedaan door acts als Marilyn Manson, Murderdolls of heel vroeger zelfs King Diamond. En dat is eigenlijk best knap al zou je, net als tegen dat ADHD joch, af en toe willen zeggen: “En nu op je stoel zitten en doe verdomme een beetje rustig!”
Recensent:Siem Deutz Artiest:Scum of Earth Label:SPV
Cover Crowbar - Obedience Thru Suffering

Crowbar - Obedience Thru SufferingIn 1988 voegt zanger/gitarist Kirk Windstein zich bij de hardcore...

Cover Anberlin - Vital

Anberlin - Vital De Amerikaanse band Anberlin vierde dit jaar haar tienjarig jubileum. En...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT