RECENSIE: Anberlin - Vital

Cover Anberlin - Vital
2012-12-07 De Amerikaanse band Anberlin vierde dit jaar haar tienjarig jubileum. En dat mocht zeker gevierd worden, want door hard werken en veel shows te geven weten de vijf heren steeds meer bekendheid en succes te vergaren. Door de jaren heen vinden de albums namelijk steeds vaker de weg naar de hoogste regionen van de verschillende Amerikaanse album charts. De grote vraag is natuurlijk of het zesde studioalbum van de band, Vital, dit succes voort kan zetten.

Het album opent met beukende drums, gierende gitaren en energieke, bijna geschreeuwde vocals van zanger Stephan Christian. Het zet meteen de toon voor de rest van het album, enkele uitzonderingen daar gelaten. Vital is een rockalbum in hart en nieren, met hier en daar een uitstekende gitaarsolo, zoals in ‘Little Tyrants’. Nieuw in het repertoire van Anberlin is het gebruik van de synthesizer. Dit geeft de muziek een extra dimensie en komt de band zeker ten goede! Op ‘Intentions’ zorgt dit ervoor dat de muziek klinkt als die van The Killers op hun eerste paar albums. In het midden van het album vinden we een tweetal ballads die opvallen: de warme en zachte stem van de zanger is een verademing tussen al het muzikale geweld. Christian zingt op Vital over thema’s als oorlog, woede en wanhoop. Hierin verweven zijn Christelijke thema’s en teksten, wat in goede aarde zal vallen bij de aanhang van Anberlin, die grotendeels Christelijk is.

Opvallend is dat alle songs een zelfde simpele structuur aanhouden: couplet en refrein worden systematisch afgewisseld, af en toe vinden we een brug en het refrein wordt tot slot twee of drie keer herhaald. Het hoogtepunt van het album vinden we helemaal aan het eind. Waar andere nummers standaard drie tot vier minuten duren, sluit de band af met het ruim zes minuten durende ‘God, Drugs & Sex’. Het duet met Christie DuPree eindigt in een prachtig outro van enkele minuten lang, waarbij instrumentale stukken en meerstemmige zang elkaar afwisselen.

Andere versies van het album trakteren de luisteraar nog op één of twee bonustracks. Wat ons betreft is dat niet nodig na een fijn album van drie kwartier en een prachtige afsluiter. Toch is extra materiaal natuurlijk altijd leuk. Zanger Stephan Christian typeert het album als hun “most aggresive record” en daar heeft hij ook zeker gelijk in: de energie spat er vanaf! Met Vital levert de band een plaat die het succes van de afgelopen jaren zeker voort mag zetten!
Recensent:Mark den Dulk Artiest:Anberlin Label:Universal
Cover Scum of Earth - The Devil Made Me Do It

Scum of Earth - The Devil Made Me Do ItIn 2003 besloot horrorfanaat Rob Zombie zijn muzikale carrière even op een...

Cover Death - Spiritual Healing

Death (metal) - Spiritual Healing Deathmetal is een genre dat alweer vele jaren bestaat en inmiddels volledig...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT