RECENSIE: Will And The People - Friends

Cover Will And The People - Friends
2013-01-29 De zomer van 2012 werd muzikaal beheerst door een aantal nummers. Het valt daarbij niet te ontkennen dat ‘Lion In The Morning Sun’ er een van was. Met hun up-tempo debuutsingle veranderde Will and the People elke festivalweide en elke tent in één grote, kolkende massa. Een succesvollere doorbraak is er bijna niet te bedenken! Ook de opvolger ‘Salamander’ werd met open armen ontvangen. Ondertussen was de band rondom frontman Will Rendle al bijna klaar met de tweede plaat Friends. Ondersteund door een tournee langs de concertzalen in Nederland, is dit album midden januari verschenen.

De plaat opent zoals we Will and the People kennen van de radio. Met een catchy liedje dat in hoog tempo de ska door de speakers duwt. Het nummer dwingt je tot dansen en als je je ogen dicht doet, denk je weer (of alvast) aan de zomer, aan vakantie en aan zonnige festivalweides. Het is dan ook geheel terecht dat de band deze track, ‘Holiday’, bestempeld heeft als eerste single van het tweede album. De nummers op de rest van het album zijn wat minder up-tempo dan de openingstrack. Een valse start? Nee, dat zeker niet. Het dipje in het album vinden we in ‘Sensimilla’, dat net wat te langzaam is en met ruim vijf minuten echt te lang duurt. De andere elf nummers zijn prima te pruimen! Van de twaalf nummers op het album zijn er trouwens vijf langer dan vijf minuten. In een live situatie is het prima als een band een refrein nog een keer herhaalt of het outro uitrekt, maar op de plaat komt dat iets minder tot zijn recht en kun je de aandacht verliezen.

Zeer opvallend zijn de tempowisselingen in vrijwel elk liedje; dit zorgt elke keer weer voor een verrassing. Ook de opbouw van de liedjes, waarin niet de standaard structuur van couplet en refrein te vinden is, zorgt er voor dat je aandacht steeds weer getrokken wordt. Aan de andere kant wordt het trucje wel elke keer gebruikt. De hoogtepunten op het album vinden we in ‘Masterpiece’, ‘Lifeline’ en ‘Friends’. ‘Masterpiece’ laat je genieten van heerlijke gitaarrifjes en fijne basloopjes, terwijl de balad ‘Lifeline’ juist een heel breekbaar en mooi liefdesliedje is. De titeltrack van het album opent met een opvallende gelijkenis met ‘Kiss’ van Prince en meteen een leuke woordspeling: “I’d rather have a water-fight than go to war to fight.” Zoals we kunnen verwachten, gaan de meeste liedjes van het album over vrienden, vakantie, genieten, blowen, vrouwen en liefde en seks.

In deze koude maanden kunnen we af en toe wel wat warmte gebruiken. Will and the People brengt dat ons met een zomers album, vol met reggae- en ska-liedjes. De band levert weer nummers met flink wat hitpotentie en zal een warm welkom vinden op veel festivals. Is dit album een echt ‘Masterpiece’? Dat is net te hoog gegrepen, maar als je houdt van de zomer, kun je hier zeker van genieten!
Recensent:Mark den Dulk Artiest:Will And The People Label:Rough Trade Distribution
Cover Rage Against The Machine - Rage Against The Machine XX: 20th Anniversary Edition

Rage Against The Machine - Rage Against The Machine XX: 20th Anniversary EditionEind 1992 verscheen Rage Against The Machine , het debuutalbum van de...

Cover Double G - Life Story

Double G - Life Story Georgios Lazakis uit Gorinchem maakt muziek onder de naam Double G en is...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT