RECENSIE: The Plea - The Dreamers Stadium

Cover The Plea - The Dreamers Stadium
2013-03-18 The Plea is een Ierse rockband die in 2010 debuteerde met de EP Nothing But Trouble. Ze begonnen met eigen werk op MySpace-pagina te uploaden en werden al snel door een label opgepikt. De band maakt muziek voor de grote arena’s, stadions en muziekfestivals. Ze tourden al met onder anderen Snow Patrol. In het voorjaar van 2013 verschijnt dan eindelijk, na een aantal singles vooraf, het eerste volwaardige album van de band.

De eerste klanken van albumopener ‘Staggers Anthem’ doen gelijk aan U2 denken, alsmede het tweede liedje ‘ The Odyssey’. En daar ligt gelijk de grootste valkuil voor de band; het lijkt allemaal wel heel erg op muziek die al gemaakt is. Daarbij groeiden bands als Snow Patrol en U2 ook langzaamaan naar stadionformaat, maar begonnen redelijk kleinschalig. Een band die debuteert met een album voor de grote stadions, komt een beetje geforceerd over.

Over de algehele linie doet de band eigenlijk weinig verkeerd; de zang van Denny Doherty klinkt zuiver en krachtig. De liedjes zijn van behoorlijke kwaliteit en de band klinkt professioneel en strak. Het geluid van gitarist Dermot Doherty (broer van zanger Denny) klinkt alleen op momenten als een regelrechte kopie van The Edge en dat is best wel storend. Als dan de zang ook nog behoorlijk op Bono lijkt, lijkt het wel of ik naar een album van een U2-tributeband aan het luisteren ben, maar dan met eigen werk. Er valt geen enkel spatje eigenheid of originaliteit te bespeuren. Als er nergens spanning of een onverwachte wending is, dreig je als luisteraar langzaamaan in slaap te sukkelen. Al helemaal als het album dan ook nog zo goed als een uur duurt.

De band heeft de kwaliteiten en mogelijkheden in huis om te evolueren tot een interessante band. Alleen moet de band dan in de toekomst van hun bestaan wel een aantal minder voor de hand liggende keuzes gaan maken, want nu steekt ze bij lange na niet boven het maaiveld uit.
Recensent:Etan Huijs Artiest:The Plea Label:Bertus
Cover VETO - Sinus Point Break

VETO - Sinus Point BreakEind vorig jaar bracht Veto een half nieuw album uit in de vorm van de EP...

Cover This Town Needs Guns - 13​.​0​.​0​.​0​.​0

This Town Needs Guns - 13.0.0.0.0 TTNG werd in 2004 gevormd in het Britse Oxford. De bandnaam was...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT