RECENSIE: Hoobastank - Every Man for Himself

Hoobastank - Every Man For Himself
2006-05-29 Afgaande op de biografie, zijn de jongens van Hoobastank een behoorlijk nuchter trio. Niet meer dan vier regels lang is deze bio. De band werd geformeerd, ze gingen toeren, werden gecontracteerd, scoorden een monsterhit met ‘The Reason’, en nu is er dan het album ‘Every Man for Himself’.

De band gaat er bij voorbaat vanuit dat ‘The critics’ het neer zullen sabelen, aldus valt te lezen in het vervolg van de bio: ‘Seven amazingly facinating things about Hoobastank’. De band zou niet apart genoeg zijn volgens de recensisten. En dat terwijl de band gewoon haar best doet om zichzelf te zijn en blijven, was getekend; Hoobastank.
De eerste noten van de cd klinken in ieder geval spannend en opzwepend, niet in de laatste plaats vanwege het gastoptreden van een heuse ‘Drill sergeant’. Echter, de refreintjes zijn wel erg voorspelbaar; dubbele zang, gitaarmuren en rollende drums. Dat is in een notendop het verhaal van de eerste paar nummers van de cd. De productie is prima, alles klinkt vet en voor elkaar, maar het is simpelweg dodelijk voorspelbaar. Het gebruik van blazers lost dat ‘probleem’ in ieder geval niet op. Het tegendeel is eerder het geval, ze klinken door de voorspelbaarheid van de nummers niet op hun plaats.

Nummer vijf, The first of Me is het eerste nummer dat er bovenuit steekt en zowaar de proporties van een heus ‘anthem’ aanneemt. Dat komt ook omdat de tekst iets minder obligaat klinkt dan op de overige nummers. Die zijn voorzien van quasi diepgravende tegelwijsheden. Leuk misschien voor aanbiddende puberfans, maar niet voor de gemiddelde luisteraar.
De overduidelijke opvolger van hun hit ‘The Reason’ is de huidige single If I were You. Het klinkt alleraardigst en pakkend, maar welbeschouwd is ook dit nummer alles behalve wereldschokkend. Pas bij Without a Fight klinkt er enige spontaniteit door in de muziek en gaat het tempo omhoog. Andere uitschieters zijn helaas niet voorhanden op deze cd.

Met andere woorden, ondanks dat Hoobastank best een aardig en pakkend deuntje kan schrijven, het eindresultaat ronduit te voorspelbaar. Tot op het artwork aan toe. De cd wordt niet beter door zielloze ‘artistieke’ zwartwit foto’s te gebruiken. Beide partijen, Hoobastank en de recensenten weten weer precies waar ze aan toe zijn.
Recensent:Nick Augusteijn Artiest:Hoobastank Label:Island
Red Hot Chili Peppers - Stadium Arcadium

Red Hot Chili Peppers - Stadium ArcadiumGelukkig. Californication is geen eenmalige opleving van de Red Hot Chili...

Generous Maria - Electricm

Generous Maria - Electricism Generous Maria uit Zweden is in 1998 opgericht en is met Electricism toe...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT