RECENSIE: Honningbarna - Verden Er Enkel

Cover Honningbarna - Verden Er Enkel
2013-04-07 Het komt uit Scandinavië, rockt met een cello en het is geen Apocalyptica? Het komt uit Scandinavië, knalt als een malle en het zijn niet The Hives? Het komt uit Scandinavië, heeft een schreeuwerige zang met zware gitaren, maar het is geen Kvelertak? Het antwoord op al deze vragen is Honningbarna, Noors voor Honingkinderen. Een stel jonge rakkers die al deze elementen al op sublieme wijze wisten te combineren op hun debuut La Alarmane Ga. Deze lijn wordt op gelukkig voortgezet zetten op het nieuwe Verden Er Enkel.

Spreken de eerder genoemde bands je wel aan, maar zoek je net iets meer pit dan Apocalyptica, nog meer ballen dan The Hives en minder gitaargefriemel à la Kvelertak, dan zit je met Honningbarna goed. Het beste zijn ze te vergelijken met Britse Gallows uit de tijd dat Frank Carter nog zanger was. Simpel gezegd, hoekige punkriffs met een zanger die er overheen krijst alsof zijn leven er van afhangt. Dit doen ze allemaal in het Noors. Je verstaat er niets van, maar je gelooft zanger Edvard Valberg op ieder woord. Ze winden er geen doekjes om en geven je een energieshot dat gelijk staat aan tien kopjes espresso.

Honninbarna is nog wel het meeste geschikt voor hen die Kvelertak willen leren waarderen, maar de stap iets te groot vinden. De albumtitel vertaalt zich naar ‘De Wereld Is Eenvoudig’ en zo moeilijk als Kvelertak hoeft het allemaal niet te zijn. De songs knallen je recht voor je raap en klokken veelal rond de twee minuten. Met dertien liedjes duurt het geheel net iets langer dan een half uur. Adem halen zit er niet bij, want deze Noormannetjes sleuren je met je haren van de ene catchy gitaarriff naar de andere. Daarin is de cello een hele mooie toevoeging, die alles een licht dramatisch tintje geeft. Hij overheerst niet, maar als je dit instrument eenmaal spot, krijgt de muziek net een extra laagje.

Dat ze dit in het verleden al verdienstelijk hebben gedaan, blijkt uit het feit dat ze voor hun debuut een Spellemannsprisen voor beste rockalbum op zak hebben. Deze prijs staat in Scandinavië gelijk aan de Grammy’s. Tevens werden ze genomineerd voor de categorie beste nieuwkomer. Honningbarna is het levende bewijs dat het niet uitmaakt waar over gezongen wordt, als het maar lekker klinkt. Dit doet echter veel meer dan alleen lekker klinken. Dit is waar veel speakers een volumeknop voor nodig hebben die op elf kan. Het is overigens niet zo dat ze geen aandacht besteden aan hun songteksten en dat het lang leve de lol is. Eén van de oudere nummers genaamd “Fri Palestina” kaart bijvoorbeeld het conflict in Israël aan. Waar Verden Er Enkel dan over gaat? Geen flauw idee, maar wat een energie en passie stoomt hier van af zeg.
Recensent:Roy Verhaegh Artiest:Honningbarna Label:Rough Trade Distribution
Cover Young Dreams - Between Places

Young Dreams - Between PlacesEr lijkt geen einde te komen aan de stroom jonge indiebands uit Scandinavië....

Cover Statue - Statue

Statue - Statue “Vijf elektrische gitaren, bas en drums, puur instrumentaal, loeihard en...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT