RECENSIE: Young Dreams - Between Places

Cover Young Dreams - Between Places
2013-03-28 Er lijkt geen einde te komen aan de stroom jonge indiebands uit Scandinavië. Young Dreams is de volgende groep die om aandacht roept. Op Between Places laten de Noren horen dat ze barsten van de creativiteit. Aan ideeën geen gebrek, maar dat is ook meteen het probleem. Een groot aantal nummers verzuipt in de hoeveelheid koortjes, riedeltjes en effecten die de band erin stopt.

Een aantal van de ideeën op Between Places pakt heel goed uit. Zo steekt het merendeel van de refreinen prima in elkaar. De invloed van de barokke pop, die overigens over de hele wereld aan een revival bezig lijkt te zijn, in het refrein van ‘Wounded Hearts Forever’ is sterk in combinatie met de elektronica waarmee de rest van het nummer doorspekt is. De muziek van Young Dreams doet zo nu en dan aan Belle And Sebastian denken. De vindingrijkheid van enkele melodieën verklapt dat het talent in ieder geval aanwezig is.

Het rijtje mogelijke invloeden bevat naast Belle And Sebastian nog een hele rits aan bands. Het zijn er te veel om op te noemen en dat is het grote minpunt van Between Places. Young Dreams krijgt het voor elkaar om blazers, elektronica, strijkers, een gitaarmotiefje à la Vampire Weekend en samenzang die aan Animal Collective doet denken in één nummer te proppen. Je weet bij ‘First Days Of Something’ niet waar je moet beginnen met luisteren. In het tien minuten durende ‘The Girl That Taught Me To Drink And Fight’ gunt creatief brein Matias Tellez zichzelf wel de ruimte. Het resultaat is het sterkste nummer van het album dat weliswaar vol zit met verschillende ideeën, maar die worden niet als een bombardement in één keer op de luisteraar afgevuurd.

De zang van Rune Vanderskog moet ook nog groeien. Het is allemaal wat braaf en vlak. In ‘When Kisses Are Salty’ is er een beetje galm toegevoegd en dat helpt al. Waar andere jonge bands vaak wat toevoegingen aan hun muziek kunnen gebruiken is de opdracht voor Young Dreams vooral beperken en heel veel bijschaven. Dan kan de band zomaar eens kunnen promoveren naar de eredivisie van Scandinavische bands.
Recensent:Jasper Klomp Artiest:Young Dreams Label:Dying Giraffe Recordings
Cover Young Galaxy - Ultramarine

Young Galaxy - UltramarineNu de Zweedse band Studio al enkele jaren tot de verleden tijd behoort, heeft...

Cover Honningbarna - Verden Er Enkel

Honningbarna - Verden Er Enkel Het komt uit Scandinavië, rockt met een cello en het is geen Apocalyptica?...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT