RECENSIE: Flea - Helen Burns

Cover Flea - Helen Burns
2013-04-11 Waarschuwing aan alle Red Hot Chili Peppers fans: bassist Flea heeft zijn eerste solo EP in dertig jaar uitgebracht. Waarom deze waarschuwing? Omdat de EP Helen Burns in weinig tot niets lijkt op het werk van de vermaarde funkrockband.

Helen Burns werd in augustus 2012 reeds uitgebracht als download en de kritieken waren niet mals. Nu is de zes nummers tellende EP eindelijk als fysiek schijfje verschenen. Het betreft hier thuisopnamen die de meesterbassist voornamelijk maakte in z'n eentje met een klein beetje hulp van ex-Chili Peppers drummer Jack Irons en huidig drummer Chad Smith.

Een verrassing is wel de rol van gastzangeres Patti Smith op het titelnummer. Een mooi stemmig gezongen ballad-achtige track die ook tevens van de zes nummers het meest binnen een songstructuur valt.

Dat kun je niet zeggen van opener '333' waarop Flea, een klassieke geschoold trompettist, weer naar hartelust z'n voorliefde voor dit instrument laat horen. Het begin doet denken aan de free jazz van Miles Davis, daarna gaat het over in over elkaar heen tuimelende beats om vervolgens te eindigen met een stemmig pianostuk.

'Pedestal Of Infamy' heeft een lekkere lome groove en 'A Little Bit Of Sanity' leunt op een speels keyboardmotiefje. 'Op 333 Revisited' horen we op de eerste helft een gevoelig blazende Flea waarna het nummer een elektronische wending krijgt. Sowieso is Flea's onvolprezen gevoel voor groove de bindende factor op deze EP.

Op afsluiter 'Lovelovelove' komen we ook gelijk bij de reden van de fysieke uitgave van Helen Burns. Alle opbrengsten gaan namelijk naar de mede door Flea opgerichte Silverlake Conservatory, waarvan het koor ook op dit nummer te horen is. En dit alles op een plaat die ook zonder dit goede doel zeer de moeite waard is, zij het voor de avontuurlijk ingestelde muziekliefhebber.
Recensent:Mark Michels Artiest:Flea Label:Bertus
Cover Scissor Sisters - Live In Victoria Park

Scissor Sisters - Live In Victoria ParkHet was 2004. De Scissor Sisters boekte vooruitgang in het Verenigd...

Cover Tegan & Sara - Heartthrob

Tegan & Sara - Heartthrob Tegan And Sara is een duo dat bestaat uit de eeneiige tweeling Tegan Rain...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT