RECENSIE: Outfit - Performance

OUtfit
2013-08-30 De schrijver van dit stuk heeft er inmiddels exact twintig jaar als muziekjournalist op zitten en ik durf gerust te stellen dat we in een zeer gezond muzikaal tijdperk leven momenteel. Ik refereer dan uiteraard niet aan de sombere verhalen voornamelijk afkomstig uit de businesshoek, maar aan de talloze talentvolle bands. Vooral in de indiehoek schiet de ene na de andere beloftevolle band uit de grond. Zo ben ik ook aangenaam verrast door de debuut full length Performance van Outfit uit Liverpool.

Het vijftal wist in 2011 al de nodige aandacht te genereren met de single 'Every Night I Dress Up As You' en met de 4 track EP A.N.D.R.E.A. uit 2012. Outfit wist op die releases te imponeren met een aparte mix van dromerige melancholie en spookachtige elektronica. Die lijn zet de band op Performance zeer overtuigend voort.

De aparte mix die de band hanteert, komt tot uiting in het hanteren van enerzijds de traditionele bandaanpak (gitaar, bas en drums) en anderzijds het gebruik van synths en vele samples waaronder veel straatgeluiden en veldopnames.

Alles staat echter in het teken van puntgave popsongs. Dromerig en 80's georiënteerd in het titelnummer en het mooie, melancholische 'Spraypaint'. 'Elephant Days' is uptempo met olifant geluiden en new wave gitaarakkoorden en 'Thank God I Was Dreaming' neigt naar de intelligent dance uit begin jaren negentig evenals de house-achtige single 'Two Islands' die spooky begint maar omslaat in een catchy stamper waar Röyksopp jaloers op zou zijn. 'Nothing Big' klinkt dan weer wat meer nu met z'n glitch geluiden.

Outfit klinkt echter nergens gedateerd en dat is een kwaliteit. Ieder nummer barst van de hooks of heeft een memorabel refrein en bovendien hitpotentie. Wat dat betreft heeft de band met Performance een ijzersterk visitekaartje in handen, dat ze hopelijk het nodige gaat brengen.
Recensent:Mark Michels Artiest:Outfit Label:Bertus
rah rah the poets

Rah Rah - The Poet`s DeadEnigszins geheimzinnig is het wel. Wie noemt zijn band nou Rah Rah ? Dat kán...

Cover The Polyphonic Spree - Yes, It's True

The Polyphonic Spree - Yes, It`s True Sensationeel waren ze, toen ze tien jaar geleden voor het eerst op Lowlands...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT