RECENSIE: Bent Shapes - Feels Weird

bent shapes
2013-09-02 Bent Shapes zal waarschijnlijk niet bij iedereen een belletje doen rinkelen. Toch bestaat de band al sinds 2009, destijds onder de naam Girlfriends. Feels Weird is in al deze jaren hun allereerste volledige album. Voorheen konden fans de band alleen live aanschouwen, op een minirelease van een EP met nummers van Girlfriends na. Dit trio uit Boston staat bekend om een haast lukraak bij elkaar geraapte mix van garage rock, eigenzinnige pop en post-punk. Feels Weird is een vrij passende naam voor de plaat die ook precies aan voorgaande omschrijving voldoet.

Feels Weird opent met ‘Behead Yrself pt.2’ een uptempo poppy nummer dat ergens een beetje aan Vampire Weekend doet denken. De mix van bijtend sarcasme en humor is kenmerkend voor de gehele plaat. ‘Behead Yrself pt.2’ zou voor de onoplettende luisteraar haast vrolijk over kunnen komen. “I’m not saying you need some deep-seated hatred of self… but it helps”. Deze tegenstelling komt bij de meeste nummers terug. Bij ‘Brat Poison’ wordt het roer muzikaal weer volledig omgegooid. In dit nummer komt de punk invloed goed naar voren. De teksten zijn enigszins distorted, hilarisch en venijnig met rauwe gitaren en veel drums. Het nummer laat zien dat Bent Shapes veel aandacht aan woordkeuze heeft besteed. ”Go put yourself into orbit, where verbose is verboten, ferocious, forgotten”. Maar dankzij nummers als ‘Bites And Scratches’ schiet de plaat niet door in hun toch enigszins hatelijke teksten. Dit nummer is ergens wel romantisch zonder iets aan humor te laten liggen. Met elk nummer komt er een andere kant van de band aan bod. De drie bandleden wisselen elkaar af met de vocalen en lijken met elkaar de strijd aan te gaan om de beste teksten. (Hoewel deze bijna allemaal door Ben Potrykus zijn geschreven).

Het album is extreem kort, de meeste nummers duren niet veel langer dan twee minuten. Het is duidelijk dat de band vooral gaat voor energieke nummers en zichzelf daarbij niet al te serieus neemt. Vermoedelijk zijn er maar weinig albums met meer variatie dan Feels Weird. De overgangen tussen de nummers zijn niet altijd even logisch, maar door de cynische maar toch stiekem wel geweldige teksten heeft dit ergens ook weer z’n charme. Wanneer het album er (veel te vroeg) mee op houdt is het erg verleidelijk om nog eens op repeat te drukken. De jongens zijn niet altijd even makkelijk te verstaan en dat maakt Feels Weird geen plaat om op de achtergrond aan te zetten.
Recensent:Nicole Verbeek Artiest:Bent Shapes Label:Munich Records
Cover Mann Friday - Trainrides And Radio Play

Mann Friday - Trainrides And Radio Play“Alternative Afro-Folk-Rock”, dat maken niet veel bands. Het is dan ook het...

Cover Witherscape - the Inheritance

Witherscape - The Inheritance Wie iets met Zweedse melodieuze deathmetal heeft, kent ongetwijfeld Dan...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT