RECENSIE: Wooden Saints - You Were The One Who Volunteered

Wooden Saints
2013-10-12 Het tien(!)koppige gezelschap Wooden Saints levert met You Were The One Who Volunteered hun tweede langspeler af. Vorig jaar verscheen hun debuut, met de eveneens lange en raadselachtige titel I Know Why Your House Is On Fire. De plaat oogstte lovende kritieken en bracht hen langs imposante podia en festivals. Een jaar later is het dus al tijd voor album nummer twee. Een album waarop de Saints tot volledige wasdom is gekomen. In tegenstelling tot het debuut is de tweede schijf van het omvangrijke gezelschap een echte bandplaat geworden.

Het schijfje werd opgenomen op een fraaie plek: een landhuis in de Utrechtse Bossen, genaamd Silence du Monde. Het album kwam snel en op een natuurlijke wijze tot stand. De arrangementen werden niet uitgeschreven, maar opgenomen op het moment dat ze ontstonden. Deze unieke aanpak resulteerde in een ongedwongen plaat van een groep die handig clichés weet te vermijden. De band heeft een divers maar eigen geluid, dat ergens tussen folk en pop in ligt. De muzikanten geven elkaar voldoende de ruimte, zodat het nergens klinkt alsof tien musici strijden om een plek op de voorgrond.

De opener 'What If The Parachute Won't Hold' is meteen één van de sterkste composities van de plaat. De zang van Tessa Douwstra, die eerder dit jaar nog een fraaie plaat met de band Orlando afleverde, is van de vocalisten de meest opvallende in positieve zin. Ze toont zich wederom een veelzijdige zangeres.

Op de gehele eerste helft van het album excelleert de band in fraaie popsongs met een eigenzinnig karakter. Helaas wordt dit niveau niet de hele plaat volgehouden; het prachtige openingssalvo van de eerste zes liedjes wordt later nergens meer geëvenaard.
Over de algehele linie weet de band echter toch behoorlijk te overtuigen, al had de tweede helft van de schijf wat spannender mogen en kunnen zijn.
Recensent:Etan Huijs Artiest:Wooden Saints Label:Dying Giraffe Recordings
Cover Man Man - On Oni Pond

Man Man - On Oni Pond Man Man is een band uit Philadelphia die met On Oni Pond alweer haar...

Cover The Vs - The Vs

The Vs - The Vs Het lijkt wel een spannend jongensboek. Een kleine schets. In de zomer van...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT