RECENSIE: Skunk Anansie - An Acoustic Skunk Anansie - Live In London

Skunk
2013-10-05 15 april 2013, Cadogan Hall, Londen: ”Welcome to are first ever acoustic Skunk Anansie gig” aldus zangeres Skin, na het openen van het concert met een sterke versie van ‘Brazen (Weep)’. Wie had kunnen denken dat de band na het stoppen in 2001 anno 2013 gewoon weer op het podium zou staan? En dan nog wel akoestisch. Na het bijzonder sterke Post Orgasmic Chill hield de band het vanwege de ambities van Skin in 2001 voor gezien. Met hernieuwde energie kwam de band in 2009 terug op dit besluit met een best of en vervolgens de albums Wonderlustre en Black Traffic.

Achteraf gezien is het opvallend dat Skunk Anansie pas anno 2013 voor een akoestisch album kiest. Naast de compositie en de breekbare thematiek van hits als ‘Secretly’, ’Infidelity (Only You)’ en ‘Hedonism (Just Because You Feel Good)’ beschikt de band met Skin over een veelzijdige zangeres die sinds jaar en dag geroemd wordt om haar sterke, unieke vocalen. Het lijken de ideale ingrediënten voor een akoestisch concert, al rijst de vraag of Skin in staat is om haar krachtige stemgeluid te doseren.

De vraag blijkt al snel overbodig, want zonder aan kracht in te boeten en te overschreeuwen staat het overgrote deel van het album als een huis. Dat is ook niet vreemd als je er vanuit gaat dat het instrumentarium op de akoestische gitaren na eigenlijk niet anders is dan normaal. Buiten het feit dat er een extra gitarist, achtergrondzangeres en strijkkwartet zijn toegevoegd dan. Iets wat bijvoorbeeld heel erg goed tot uiting komt bij het breekbare ‘Secretly’, waarbij de gitaarsolo overigens bijzonder helder klinkt en Skin laat horen in grootse vorm te zijn. Wanneer er meer power gevraagd wordt, zoals op de recentere powerrockers ´I Will Break You’ en ‘I Believed In You’, blijven zang en instrument knap in balans.

Zonder grote schokkende aanpassingen te doen weet de band haar songs van extra nuance te voorzien. Een klein verschil in tempo zorgt bijvoorbeeld voor verrassend sterke uitvoeringen van ´God Loves Only You´ en ‘Twisted (Everyday Hurts)’. Daarnaast is ook de cover van Paul Weller`s ‘You Do Something To Me’ verrassend. Een heel klein smetje is toegift ‘Charlie Big Potatoe’ dat je simpelweg omver hoort te blazen met power, bombast en onheilspellendheid. Dat blijft akoestisch echter wat achter, waardoor de impact uit blijft.

Skunk Anansie bewijst met dit akoestische uitstapje dat de goede live reputatie niet uit de lucht is komen vallen. Met een sterke mix tussen recent materiaal en de klassiekers, waarbij tophits als ‘Weak’ en ‘Hedonism (Just Because You Feel Good)’ niet mogen ontbreken, laat de band horen dat ze er nog steeds toe doet, zelfs akoestisch.
Recensent:Ruud de Zwart Artiest:Skunk Anansie Label:V2 Records
Cover Cher - Closer To The Truth

Cher - Closer To The Truth ”I`d like to thank Leonard (Engelman) for making me beautiful for almost 200...

Cover The Naked and Famous - In Rolling Waves

The Naked and Famous - In Rolling Waves Met In Rolling Waves presenteert The Naked And Famous de opvolger van hun...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT