RECENSIE: Black Bottle Riot - Soul In Exile

BBR2
2013-12-04 Puur afgaande op het artwork zou je er niet echt van opkijken mocht je de cd Soul In Exile van het Nijmeegse Black Bottle Riot als gift bij een bestelling van de plaatselijke afhaalchinees krijgen. De mooie albumhoes heeft immers een nogal kenmerkend karakter dat in weinig opzichten overeen lijkt te komen met hetgeen de band laat horen. Muzikaal is het namelijk onvervalste Southern rock wat de klok slaat. Geen Oostelijke invloeden dus, maar een negental pretentieloze bluesachtige rocknummers die doen denken aan het geluid van bands als ZZ Top en Thin Lizzy.

Geen halsbrekende capriolen uithalen, maar gewoon doen waar je goed in bent, dat lijkt het alomvattende devies van de heren van Black Bottle Riot. Het resulteert in stevig doordrammende nummers met fijne gitaarsolo’s en een in goede vorm stekende ritmesectie. Op momenten wordt er zelfs nog een heerlijke bluesharmonica tegenaan gegooid, zoals op de fijne nummers ‘Hunt You Down’ en ‘Backseat Boogie’. De zang is tevens sterk en op mooie wijze lichtjes vervormd, zoals eigenlijk de gehele algemene productie verfijnd in de oren klinkt.

Het klinkt allemaal wel enorm Amerikaans wat de band laat horen, maar het hoorbare spelplezier wekt dusdanig veel sympathie op dat er voor enig negativisme omtrent authenticiteit geen plaats lijkt te zijn. Goed, tekstueel voelt ‘The Rocky Road’ misschien niet geheel oprecht en ja, de nummers lijken redelijk veel op elkaar. Maar het geeft allemaal niet zo veel. De band doet waar het goed in is, doet dat met een overgave die zijn weerga niet kent en levert en passant ook nog eens een stel kwalitatief goede nummers af. Enkel azijnpissers klagen dan nog.

Soul In Exile is wat dat betreft dus in alles een gedegen opvolger van het titelloze debuutalbum. Het is in geen enkel opzicht baanbrekend te noemen, maar desalniettemin wel een goede genreplaat waarop voornamelijk het spelplezier zegeviert. Geen rare fratsen, geen gekke experimenteerdrift, gewoon rechttoe rechtaan rock ’n roll songs. Waarbij de oudere muziekliefhebbers er wellicht zelfs nog de nodige nostalgische gevoelens aan overhouden en in gedachten teruggaan naar de jaren ’70.
Recensent:Mick Claessens Artiest:Black Bottle Riot Label:Suburban Records
Cover Steve Hackett - Geneis Revisited: Live At Hammersmith

Steve Hackett - Genesis Revisited: Live At HammersmithMeester-gitarist en voormalig Genesis-brein Steve Hackett verblijdde ons...

Cover Black Spiders - This Savage Land

Black Spiders - This Savage Land Black Spiders werd begin 2008 als the Black Spiders gevormd in de UK. Na...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT